Ραγδαίες φαίνεται να είναι οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά, με τις έμμεσες αναφορές απο την κινηση των "58" περι δημιουργίας νέου κόμματος, που θα σημάνει την υπέρβαση του ΠΑΣΟΚ, να μην είναι τελικά και τόσο θεωρητικές ή άκαιρες και μεμονωμένες.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αννυ Ποδηματά, ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννιτσης, έκανε λόγο για την ανάγκη ενός νέου πολιτικού πόλου, που θα υπερβεί τα σημερινά σχήματα.

Απαντώντας στην ερώτηση για το εάν οι διεργασίες αυτές μπορεί να σημάνουν την διάλυση του ΠΑΣΟΚ, ήταν μάλλον διπλωματικός και προσεκτικός, τονίζοντας με νόημα ότι η ίδια η πραγματικότητα έχει απαντήσει και το πραγματικό ερώτημα είναι εάν τα κομματα που υπαρχουν σήμερα ικανοποιούν τις ανάγκες της κοινωνίας.

Οι συμετέχοντες και το ακροατήριο μόνο τυχαία σύνθεση δεν είχαν: στην πρώτη θέση των εδράνων παρακολούθησαν την εκδήλωση, χωρίς να μιλήσουν αυτή τη φορά, ο πρώην εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, που φέρεται ως πιθανός επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της κεντροαριστεράς, προτεινόμενες απο τους "58", αλλα και ο βουλευτής του κόμματος Γρηγόρης Ψαριανος.

Ομιλητές ήταν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - για την εύνοια του οποίου ερίζουν Βενιζέλος και Κουβελης - Χάνες Σβομποντα, ο κατεξοχήν αρμόδιος για την οικονομία, στην κίνηση των 58 Μάνος Ματσαγγανης, αλλα και η επικεφαλής της task force στην Αθήνα Ζωρζετα Λάλη. Παρόντες και πολλοί ευρωβουλευτές, όπως η Συλβανα Ράπτη, η Μεριλενα Κοππά και ο Σπύρος Δανελλης του ΠΑΣΟΚ, ο Γωργος Κουμουτσάκος της ΝΔ, ο Γιώργο Χαζημαρκάκης, που ηγείται αυτόνομης κίνησης για τις ευρωεκλογές, αλλά και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτης.

Πέραν των άλλων η εκδήλωση είχε και ως στοχο να "καταγραφεί" η κίνηση των 58 στο πεδίο των Βρυξελλών, να γίνει συνείδηση στους ηγετικους παραγοντες του ΕΣΚ ότι πρόκειται για μια υπαρκτή πολιτική κίνηση με υπόβαθρο, αλλα και ακροατήριο. Με δεδομένο άλλωστε ότι όλες οι δυνάμεις, που συνεργάζονται με το ΠΑΣΟΚ για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, θα κατέλθουν στις ευρωεκλογές υπό τη σκέπη του ΕΣΚ, οι επαφές αυτού του τύπου μάλλον κρίνονται αναγκαίες, ιδιαίτερα όταν γίνονται με έντονη τη παρουσία των "58", που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις διεργασίες.

Το ερώτημα πλέον γίνεται όλο και πιο έντονο: ελέγχεται και κατευθύνεται η κίνηση των 58 και γενικά οι διεργασίες για την ενιαία κεντροαριστερά απο το ΠΑΣΟΚ και τον Ευαγγελο Βενιζελο, ή οι διεργασίες αυτές και η όποια δυναμική των 58, θα "καταπιεί" και το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του, οδηγώντας σε εντελώς νεα δεδομένα; Και επίσης, θα παρακολουθεί, κάνοντας απλά συστάσεις η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ προς τα στελέχη της που δίνουν μονίμως το παρών σε εκδηλώσεις δυνάμεων, που έχουν άλλη πολιτική ατζέντα και εκλογική στόχευση;

Αναφερόμενος στο νέο πολιτικό πόλο ο κ. Γιαννίτσης μίλησε για «δυνάμεις που θέλουν να δημιουργήσουν μια στρατηγική, αλλα και πραγματιστική αντίληψη για την ιεράρχηση των συλλογικών προτεραιοτήτων και που αναπόφευκτα θα βρουν απέναντί τους το σύστημα νομής της παλιάς, της σημερινής ή της μελλοντικής εξουσίας».

Επέκρινε δε τον τροπο συζήτησης που γίνεται απο κάποιους στο χώρος της κεντροαριστεράς, μιλώντας για εγωπάθειες, γραφικές παρεμβάσεις και πολιτικο κουτσομπολιό.

Μιλώντας σε μια κατάμεστη αίθουσα ο κ. Γιαννίτσης, για τον οποίο λέγεται επίσης ότι προορίζεται για κορυφαία θέση στο νέο εγχείρημα, άφησε σαφείς αιχμές όχι μόνο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που «επιδιώκει να ξεπεράσει τα παλιά λάθη με νεα λάθη», αλλα και και του κυβερνώντος συνασπισμού. Αμφισβήτησε ευθέως τα περί success story, κάνοντας λόγο για πλασματική πραγματικότητα, απέδωσε τεράστιες ευθύνες στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, υποβάθμισε απλώς τη σημασία του όποιου πρωτογενούς πλεόνασματος, ενώ προειδοποίησε για την έλευση ενός διπλού, πολιτικού και οικονομικού, Big Bang, με απρόβλεπτα οικονομικά αποτελέσματα. Εννοώντας προφανώς τη πιθανότητα να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, με την επικράτηση τιμωρητικών επιλογών απο τους πολίτες.

Πάντως ο εκπρόσωπος των "58" κ. Ματσαγγάνης, προκληθείς να δώσει ενα πολιτικό στίγμα της κίνησης τάχθηκε όσο πιο ανοχτά μπορούσε υπέρ της τρόικας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ένα μνημόνιο χρειαζόμαστε»! Οριοθέτησε έτσι σαφώς την κίνηση των 58 στο φιλομνημονιακό μπλοκ, χωρίς καμία επιφύλαξη, καθώς δεν παρουσίασε το προγραμμα, που έχει επιβληθεί στη χώρα καν ως ένα αναγκαίο κακό, αλλα σαν κάτι απαρραίτητο,