Στο Στρασβούργο βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε τριμερή Συνάντηση για την επίσπευση των διαδικασιών για την έγκριση της νέας πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα γεωργικά προϊόντα. Όπως αναφέρουν πηγές από το περιβάλλον του Υπουργού δεν υπάρχει κανένα «θέμα» εξόδου του από την κυβέρνηση, απαντώντας σε προηγούμενη ανάρτησή του το parapolitika.gr. 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, μεταβαίνει στο Στρασβούργο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα συναντηθεί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας κ. Dacian Ciolos και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Paolo De Castro, προκειμένου να εξετάσουν την επίσπευση των διαδικασιών για την έγκριση της νέας πρότασης του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα γεωργικά προϊόντα και την προώθησή τους στην εσωτερική αγορά και κυρίως στις  αγορές των Τρίτων Χωρών. 

Ο κύριος σκοπός της συνάντησης είναι να εξετάσουν από κοινού τη δυνατότητα επίτευξης  συμφωνίας μέχρι το Μάρτιο του 2014, πριν τη λήξη της θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο στόχος αυτός απαιτεί στενή  συνεργασία και των τριών θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), δεδομένου ότι για την έγκριση του Κανονισμού προβλέπεται η διαδικασία συναπόφασης (συνήθης νομοθετική διαδικασία). 

Τα τρία θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν όλα τα πιθανά σενάρια για προώθηση της συμφωνίας επί ελληνικής Προεδρίας. Και αυτό γιατί  προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην όσο το δυνατόν πιο σύντομη εφαρμογή του νέου  αυτού Κανονισμού προς όφελος, τόσο των δικαιούχων, όσο και γενικότερα της αγροδιατροφικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι η νέα πρόταση Κανονισμού περιλαμβάνει την αύξηση του προϋπολογισμού από 60 εκατομμύρια ευρώ που είναι σήμερα, σταδιακά σε 200 εκατομμύρια ευρώ το 2020.