New York Times: Ο Κάντας πήρε τόσες μίζες που δεν μπορεί να τις θυμηθεί
Έμειναν άφωνοι με το μέγεθος της διαφθοράς
«Ακόμα και για τους συνηθισμένους σε ιστορίες διαφθοράς, Έλληνες, οι αποκαλύψεις του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής ’μυνας, Αντώνη Κάντα, για τις μίζες και το ξέπλυμα χρήματος, ήταν πρωτοφανείς και καθηλωτικές» υποστηρίζουν οι New York Times σε εκτενές τους ρεπορτάζ, τιτλοφορούμενο: «Τόσο πολλές μίζες που Έλληνας αξιωματούχος αδυνατεί να τις θυμηθεί όλες».
Στην ανταπόκριση από την Αθήνα παρουσιάζονται στοιχεία σχετικά με τη δραστηριότητα του κ. Κάντα, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι χρηματίστηκε για 12 εξοπλιστικά συμβόλαια, καθώς και για το πως διακινούσε τα χρήματα μεταξύ λογαριασμών του εξωτερικού.
«Η διαφθορά ήταν τόσο εκτεταμένη εντός του ελληνικού Πενταγώνου, που, ακόμα κι ένας σχετικά χαμηλός στην ιεραρχία αξιωματούχος -ο Α. Κάντας- μπορούσε να συγκεντρώσει 19 εκατομμύρια δολάρια, μόλις μέσα σε 5 χρόνια σ' αυτή τη θέση» τονίζει το δημοσίευμα και προσθέτει:
«Ποτέ πριν Έλληνας αξιωματούχος δεν άνοιξε ένα τόσο μεγάλο παράθυρο στο εντυπωσιακό σύστημα δωροδοκιών εντός ενός ελληνικού υπουργείου. Σε κάποιο σημείο, ο κ. Κάντας που επέστρεψε για να καταθέσει την περασμένη εβδομάδα, είπε στους εισαγγελείς ότι είχε πάρει τόσες πολλές μίζες που δεν μπορούσε να θυμηθεί τις λεπτομέρειες».
«Οι παραδοχές του Κάντα στις οποίες προέβη με την ελπίδα ότι αν τα πει όλα, θα αντιμετωπιστεί με επιείκεια στα πλαίσια του νέου νόμου, έχουν δημιουργήσει σε πολλούς Έλληνες την ελπίδα ότι βλέπουν την αρχή του τέλους της ασύστολης διαφθοράς που συνέδραμε στο να βυθιστεί η Ελλάδα στην τωρινή κρίση».
Μεταξύ άλλων, στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται ότι:
οι αποκαλύψεις του κ. Κάντα πυροδοτούν την οργή, ιδιαιτέρως προς τη Γερμανία, καθώς δείχνουν πώς οι κατασκευαστές όπλων από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Ρωσία, έδιναν δωροδοκίες ελεύθερα, συχνά μέσω Ελλήνων αντιπροσώπων, ώστε να πουλήσουν στην Ελλάδα οπλισμό που και ήταν πολύ ακριβός για τη χώρα, αλλά και που- σύμφωνα με ειδικούς- ήταν σε αρκετές περιπτώσεις ελαττωματικός.
το Υπουργείο 'Αμυνας δεν είναι το μοναδικό υπουργείο όπου υπάρχουν υποψίες για εκτεταμένη διαφθορά, αλλά αποτελεί πρωταρχικό στόχο των ανακριτών διότι η Ελλάδα προέβη σε μεγάλες εξοπλιστικές δαπάνες μετά το 1996, με αφορμή την ένταση με την Τουρκία για τα Ίμια, στο Αιγαίο.
ειδικοί, μεταξύ των οποίων ο Κωνσταντίνος Φράγκος, ο οποίος έχει γράψει πολλά βιβλία για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ανησυχούν ότι οι ανακριτές και εισαγγελείς πίσω από τη σύλληψη Κάντα δεν έχουν τους πόρους που απαιτούνται για να συγκεντρώσουν όλες τις πληροφορίες γύρω από την υπόθεση.