Του Σταύρου Παπαντωνίου, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ετοιμη να διεκδικήσει το δικό της μερίδιο στην κεντροδεξιά «πολυκατοικία» εμφανίστηκε η «Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό», το νέο κόμμα που ανακοινώθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι, μετά τη συμφωνία μεταξύ του Βύρωνα Πολύδωρα και του Χρήστου Ζώη.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος πήρε και πρώτος τον λόγο, έδωσε το στίγμα του νέου φορέα, λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένα δίλημμα μεταξύ Ευρώπης και Μνημονίου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα διλήμματα «μέσα ή έξω από την Ε.Ε.», «μέσα ή έξω από την ΟΝΕ» και «ευρώ ή δραχμή» τα θεωρεί «ανελεύθερα, εκβιαστικά και πρωθύστερα».
Παράλληλα, τόνισε ότι η χώρα πρέπει να διεκδικήσει την επαναδιαπραγμάτευση στα διεθνή δικαστήρια, ενώ παρέπεμψε και στη συμφωνία που είχαν πετύχει οι Γερμανοί το 1953 στο Λονδίνο για να αναταχθεί η οικονομία τους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, «που οι ίδιοι προκάλεσαν και τόσα δεινά σώρευσαν στον κόσμο».

ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ.

Στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, όπου έγινε η παρουσίαση, μπορούσε κάποιος να εντοπίσει στελέχη που προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Η πλειονότητά τους ήταν από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και τους ΑΝ.ΕΛ., καθώς όλοι θυμούνται πως ο Χρήστος Ζώης πριν δημιουργήσει τη «Νέα ΜΕΡΑ» ήταν στέλεχος του Πάνου Καμμένου. Ανάμεσα σε εκείνους που έδωσαν το «παρών» στο εναρκτήριο λάκτισμα του νέου κόμματος ήταν η Δημοκρατική Παρέμβαση, οι Ελεύθεροι Ελληνες, η Ισχυρή Ελλάδα, το Αγροτικό Κόμμα (το αρχαιότερο στην Ελλάδα), καθώς και το κίνημα Υπέρβαση, αλλά και πρώην στενοί συνεργάτες του Γιάννη Δημαρά από το «Αρμα Πολιτών». Η φιλοδοξία άλλωστε των ιδρυτών του νέου πολιτικού φορέα είναι να συσπειρώσουν ευρύτερες δυνάμεις μικρότερων κομμάτων υπό τη σκέπη της «Ενωσης για την Πατρίδα και τον Λαό».

ΣΕΝΑΡΙΑ. Στο νεοσύστατο κόμμα έχουν αποφασίσει να πηγαίνουν βήμα-βήμα, καθώς όπως αποκάλυψε και ο ίδιος ο Βύρων Πολύδωρας δεν είναι έτοιμοι για εθνικές εκλογές, τις οποίες έτσι και αλλιώς δεν έχει ανάγκη ο τόπος. Ο άμεσος στόχος είναι οι διπλές εκλογές της 26ης Μαΐου, στις οποίες η «Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό» φιλοδοξεί να έχει τουλάχιστον 4 υποψηφίους. Το ρεπορτάζ λέει πως στην Αττική θα κατέβει υποψήφιος ο Γιάννης Μανώλης, στη Δυτική Ελλάδα ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παπαδημάτος, στη Στερεά Ελλάδα το πρώην στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μιχάλης Γιαννάκης, ενώ στη Θεσσαλία ο Χρήστος Ζώης, καθώς εκεί είναι η εκλογική περιφέρειά του. Το νέο κόμμα αναζητά ακόμα τους κατάλληλους ανθρώπους για το ευρωψηφοδέλτιο, με τις ίδιες πληροφορίες να λένε πως προσανατολίζεται σε πολύ γνωστό πρόσωπο, που δεν έχει εμπλακεί ξανά με την πολιτική.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Ο νέος σχηματισμός θα λειτουργεί με συνιστώσες, καθώς κανένας από τους φορείς που θα ενταχθούν δεν θα αναστείλει τη λειτουργία του, αρκεί αυτή να μην αλλοιώνει την κεντρική του κόμματος.

Ο πρόεδρος της «Νέα Μέρα», Χρήστος Ζώης, ο οποίος και θα αποτελεί μία από τις βασικές συνιστώσες της «Ενωσης για την Πατρίδα και τον Λαό», με αποκλειστικές δηλώσεις του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ουσιαστικά ανοίγει τα χαρτιά του λέγοντας πως η κουλτούρα των συνεργασιών υπάρχει στον νέο φορέα: «Θα διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων. Με πνεύμα ενωτικό, αλλά και μαχητικό. Γνωρίζοντας τι πρέπει να γίνει, απορρίπτοντας αυτό που μας έχει φέρει στη σημερινή, άθλια κατάσταση.

Ο ελληνικός λαός θα δώσει την εντολή και εμείς πρέπει να έχουμε την ευθύνη και την ικανότητα να ερμηνεύσουμε και να υλοποιήσουμε ορθά την εντολή αυτή. Δεν μας φοβίζει η κουλτούρα των συνεργασιών με οιονδήποτε σέβεται τις θέσεις και τις προτεραιότητές μας. Και ως επικεφαλής της “Νέα Μέρα”, πολλές φορές έχω διευκρινίσει ότι σε μία κυβέρνηση εθνικού σκοπού, με προτεραιότητα την έξοδο από το Μνημόνιο και την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου για την παραγωγική και θεσμική ανασυγκρότηση του τόπου, μπορεί να συμπέσουν περισσότερες πολιτικές δυνάμεις».


Bέλη κατά της Νέας Δημοκρατίας

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση για την ανακοίνωση του νέου κόμματος, ο Βύρων Πολύδωρας δεν ξέχασε να πετάξει και τα φαρμακερά του βέλη προς την παράταξη την οποία υπηρέτησε για πάνω από τρεις δεκαετίες. Ο πρώην υπουργός κάλεσε ευθέως τους Νεοδημοκράτες που έχουν μείνει πιστοί στις ιδέες τους να ακολουθήσουν το νέο κόμμα, με την προϋπόθεση ότι «θέλουμε ψήφους αντί για βόλια».  Ο Χρήστος Ζώης, από την πλευρά του, σχολιάζοντας την τακτική της σημερινής Ν.Δ., πήρε σαφώς θέση υπέρ του Κ. Καραμανλή, προειδοποιώντας μάλιστα την ηγεσία του κόμματος: «Η ηγετική ομάδα της σημερινής Ν.Δ. έχει επιτρέψει έναν απαράδεκτο συμψηφισμό ευθυνών των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλή, εάν δεν τον έχει προκαλέσει και καλλιεργήσει, πολύ περισσότερο. Τις συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής θα τις υποστεί, πέραν πάσης αμφιβολίας».  Την ίδια ώρα, στέλνει μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος όπου ανδρώθηκε, λέγοντας ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τα στελέχη της Ν.Δ. είναι ακόμα ανοικτοί: «Δεν θα μπορούσα να μην έχω φίλους στον πολιτικό φορέα απ’ τον οποίο προέρχομαι. Περιέργως, συμφωνούμε περισσότερο και διαφωνούμε λιγότερο πια. Είμαι βέβαιος ότι είναι εγκλωβισμένοι στη “φανέλα” και στη “σημαία”».