Του Δημήτρη Κουνιά, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε «πονοκέφαλο» για τα κομματικά επιτελεία έχει εξελιχθεί η διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων των ευρωεκλογών, καθώς στόχος είναι από τη μία πλευρά να παρουσιαστούν φρέσκα πρόσωπα, προκειμένου να ικανοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το αίτημα της κοινής γνώμης περί ριζικής αλλαγής του πολιτικού προσωπικού, και από την άλλη να ενταχθούν στη λίστα έμπειρα πολιτικά στελέχη.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει δώσει εντολή να έχει διαμορφωθεί μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία στις ευρωπαϊκές κάλπες, επιμελείται ο ίδιος τη συγκρότηση της «γαλάζιας» λίστας των 42 υποψηφίων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών. «Είναι το πρώτο ευρωψηφοδέλτιο που θα ανακοινώσει ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και θέλει να έχει από την αρχή μέχρι το τέλος το δικό του στίγμα», αναφέρει άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο Μέγαρο Μαξίμου. Μέχρι στιγμής, πάντως, έχουν ακουστεί αρκετά ονόματα για μετάβασή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως αυτό της πρώην υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη, που λέγεται ότι άμα τη εκλογή της θα αναλάβει τη θέση της επικεφαλής της «γαλάζιας» ευρωομάδας. Ακόμα, ο διευθυντής του γραφείου Διεθνών Σχέσεων του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Δημήτρης Πτωχός, αλλά και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αννα Ασημακοπούλου. Επίσης, η Μαριάννα Πυργιώτη, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γ. Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος και ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Το σίγουρο, πάντως, είναι πως  στη λίστα θα υπάρχει και προσωπικότητα της επιστημονικής κοινότητας, με τον κ. Δημήτρη Νανόπουλο να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες, όπως και ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης. Αλλα ονόματα που εξετάζονται στη Συγγρού ως εν δυνάμει αξιοποιήσιμα είναι αυτά των Μανώλη Μαυρομμάτη, Δημοσθένη Δαββέτα, Γιάννη Σμυρλή, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και της ευρωβουλευτού του ΛΑΟΣ Ν. Τζαβέλλα, η ένταξη της οποίας οριστικοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο, ενώ, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, δεν θα συμμετάσχει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. «Η δυσκολία αυτής της εκλογής είναι πως, με βάση τις δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. δεν θα εκλέξει παραπάνω από τέσσερις ευρωβουλευτές», λέει στέλεχος του κόμματος με εμπειρία στις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις, γεγονός που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει έντονους διαγκωνισμούς μεταξύ των υποψηφίων. Η εφαρμογή του σταυρού, ωστόσο, αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κινητοποίηση των υποψηφίων, η οποία θα αποτυπωθεί στην κάλπη με την αυξημένη συμμετοχή των πολιτών. Αυτό, θεωρητικά τουλάχιστον, εκτιμάται ότι θα αποβεί υπέρ των κυβερνητικών κομμάτων, που έχουν σαφέστερο ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

ΔΗΜ.ΑΡ.-ΠΑΣΟΚ

Στη ΔΗΜ.ΑΡ. σκοπεύουν να εντάξουν στο ευρωψηφοδέλτιο στελέχη πρώτης γραμμής, αλλά και προσωπικότητες, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του προοδευτικού πόλου. Ετσι, μεταξύ άλλων, σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή του Γρηγόρη Ψαριανού και του πρώην διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια, ενώ εξετάζεται η ένταξη πρώην υπουργών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, όπως του Χάρη Καστανίδη, του Πάνου Μπεγλίτη, αλλά και της ευρωβουλευτού Μαριλένας Κοππά. Σημειώνεται πως ο κ. Κουβέλης θεωρεί προσωπικό του στοίχημα την καλή πορεία του κόμματός του στις ευρωεκλογές, γι’ αυτό και αναζητά πρόσωπα που πιστεύει ότι μπορεί να ενισχύσουν την προσπάθεια της Αγίου Κωνσταντίνου. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης.
Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι στη μάχη των ευρωεκλογών ως υποψήφιοι με το κοινό ψηφοδέλτιο, που συμφωνήθηκε να διαμορφωθεί με τους «58» θα μπορούσαν να συζητηθούν η Φώφη Γεννηματά και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αλλά και η Αφροδίτη αλ Σάλεχ, ο γραμματέας του Κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης, η Κατερίνα Μανωλοπούλου, ο Γιώργος Πεταλωτής και ο Κ. Πιερρακάκης. Παράλληλα, από την πλευρά των «58» ακούγονται έντονα τα ονόματα των Γ. Παγουλάτου, Αθηνάς Δρέττα, Παντελή Καψή και Ευθύμη Καρδαρά, όπως και η Κ. Μπατζελή, αλλά και ο Ηλίας Μόσιαλος.

ΑΝ.ΕΛ.

Σε διαδικασία αναζήτησης είναι και ο Πάνος Καμμένος. Ωστόσο, οι καλά γνωρίζοντες τα παρασκήνια των Ανεξάρτητων Ελλήνων υποστηρίζουν ότι στη λίστα έχει «κλειδώσει» η συμμετοχή της προέδρου της Νεολαίας του κόμματος, Μανταλένας Παπαδοπούλου, ενώ ενδιαφέρεται ο βουλευτής Νότης Μαριάς. Επίσης, σταυρό αναμένεται να διεκδικήσουν οι Τ. Κουίκ, Γ. Δημαράς, Μίκα Ιατρίδη, Ραχήλ Μακρή και Ελενα Κουντουρά.
Αναφορικά με τη Χρυσή Αυγή, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ακροδεξιό κόμμα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τον έγκλειστο στις Φυλακές Κορυδαλλού Ν. Μιχαλολιάκο. Θέση στο ψηφοδέλτιο λέγεται ότι θα λάβει και ο συγγραφέας Χρήστος Γούδης.

Εντονο άρωμα γυναίκας στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο «στρατόπεδο» του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να επαναλάβει την επιτυχία της επιλογής του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Δήμο της Αθήνας. Γι’ αυτό και αναζητούνται φρέσκα πρόσωπα από τον χώρο της Νεολαίας, όπως ο γραμματέας Ευρωπαϊκής Πολιτικής του κόμματος, Γ. Μπουρνούς, αλλά και η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Νίνα Κασιμάτη. Στη λίστα αναμένεται να βρεθεί η δημοσιογράφος Αννέτα Καββαδία και ο νυν ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Χουντής, όπως και οι Κ. Χρυσόγονος, Γ. Μηλιός, Σόφη Παπαδόγιαννη, Δέσποινα Σπανού, Χρήστος Λάσκος, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου και Τασία Χριστοδουλοπούλου. Αρκετοί στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι πρέπει να συμμετάσχουν οι Δ. Παπαδημούλης και Γ. Σταθάκης. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις με τις κυρίες Λούκα Κατσέλη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με την πρώτη να είναι πολύ κοντά στην ένταξή της στο ψηφοδέλτιο.