’λλη μια μέρα στο γραφείο. Για τους περισσότερους η φράση αυτή σημαίνει την μετάβαση στον χώρο εργασίας την ίδια ώρα κάθε μέρα, ίσως και την ενασχόληση με περίπου τα ίδια πράγματα. Γενικώς, σηματοδοτεί μια κατάσταση ρουτίνας με λίγες ή καθόλου διαφοροποιήσεις από αυτά με τα οποία ο κάθε εργαζόμενος καταπιάνεται κάθε μέρα.

Για κάποιους άλλους ωστόσο, η φράση άλλη μια μέρα στο γραφείο, σημαίνει κάτι τελείως διαφορετικό. Οπως την αποτυπώνει στο συλλεκτικό του βιβλίο «Playboy behind the scenes» ο Πάτρικ βαν Νταμ, art director της ολλανδικής έκδοσης του Playboy, η δουλειά μοιάζει πραγματικά ενδιαφέρουσα.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, τα μέλη του συνεργείου του Playboy -φωτογράφοι, στυλίστες, βοηθοί και η καλλιτεχνική ομάδα- προσπαθούν να βγάλουν όλη τη δημιουργικότητά τους για να αναδείξουν τις λεπτομέρειες μιας γυμνής φωτογράφησης ενός μοντέλου που στις περισσότερες περιπτώσεις όχι απλώς δεν έχει το παραμικρό ψεγάδι, αλλά κυριολεκτικά αγγίζει την... τελειότητα. Πώς μπορούν να βελτιώσουν και να τελειοποιήσουν το αποτέλεσμα που απολαμβάνουν οι δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες ενός περιοδικού που τυπικώς ανήκει στην βιομηχανία του πορνό, για ορισμένους όμως θεωρείται καλλιτεχνικό προϊόν;

Πρέπει να κοπιάσουν και να προσπαθήσουν πολύ. Κάποιες φορές γονατίζουν δίπλα στις γυμνές κοπέλες που έχουν λάβει την προκλητική στάση που έχει επιλέξει ο φωτογράφος για να τις απαθανατίσει. Στάσεις παράξενες και κάποιες φορές άβολες, όπως όταν κάποιος πρέπει να σκύβει μπροστά στα ανοιχτά πόδια μιας γυμνής κοπέλας ώστε η φωτογραφία να αποδώσει αυτό που θέλει ο φωτογράφος.

Στιγμιότυπα που δείχνουν ότι άλλο το ιλουστρασιόν που απολαμβάνει ο αναγνώστης και άλλο η πραγματικότητα. Οπως φαίνεται από την φωτογραφία που ένα ζευγάρι παντόφλες είναι δίπλα στο μοντέλο που φορά γόβες στιλέτο, διότι μετά την φωτογράφηση απαιτείται η ξεκούραση...

Οπως θα ήταν ίσως αναμενόμενο, το συλλεκτικό λεύκωμα με τις 150 φωτογραφίες που επέλεξε ο βαν Νταμ από τα οκτώ χρόνια που εργάστηκε ως art director στο ολλανδικό Playboy εξαντλήθηκε. ’λλωστε εκδόθηκε σε μόλις 1500 αντίτυπα.

«Το να δημιουργήσεις στο τέλος της ημέρας το τέλειο αποτέλεσμα είναι σημαντικό, αλλά πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το παρασκήνιο αυτής της δημιουργίας», έγραψε ο Ολλανδός βαν Νταμ.

Η έκδοση «Playboy behind the scenes» κυκλοφόρησε με ένα προλογικό σημείωμα του θρυλικού εκδότη του περιοδικού. «Ο Πάτρικ συνέλαβε και κατέγραψε την ψυχή μιας φωτογράφησης για το Playboy», έγραψε ο Χιου Χέφνερ.

«Στις φωτογραφίες αποτυπώνεται η οικειότητα, η διασκέδαση και η αφοσίωση που απαιτείται για να δημιουργηθούν οι απόλυτα ερωτικές φωτογραφίες», λέει ο εκδότης του Playboy.