Αποχυμωτής δημιουργεί από φλούδες πορτοκαλιών ανακυκλώσιμα ποτήρια
carlo-ratti-feel-the-peel-
Περίεργα

Αποχυμωτής δημιουργεί από φλούδες πορτοκαλιών ανακυκλώσιμα ποτήρια

Με τη βοήθεια τρισδιάστατου εκτυπωτή

Ο Κάρλο Ράτι, ιδρυτής του Carlo Ratti Associati και διευθυντής του Senseable City Lab στο MIT, κατασκεύασε ένα πειραματικό μπαρ-αποχυμωτή πορτοκαλιών για την ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni, ο οποίος σε τρισδιάστατο εκτυπωτή δημιουργεί από τις φλούδες των στυμμένων πορτοκαλιών βιοπλαστικό ποτηράκι για την απόλαυση του φρέσκου χυμού. Στόχος αυτού του πρωτότυπου, που ακούει στο όνομα «Feel the Peel (Νιώστε τη φλούδα)», είναι να φέρει την κυκλικότητα στην καθημερινή ζωή.

 Το ύψους 3,10 μέτρων πειραματικό μπαρ χυμών «στεγάζεται» κάτω από έναν κυκλικό θόλο, τον οποίον έχουν γεμίσει με 1.500 πορτοκάλια. Όταν κάποιος παραγγείλει χυμό, τα πορτοκάλια γλιστρούν στον αποχυμωτή, όπου κόβονται στα δύο και στύβονται. Μετά το στύψιμο, οι φλούδες των στυμμένων πορτοκαλιών πέφτουν σε ένα διαφανές τμήμα, στο κάτω μέρος της μηχανής. Ξηραίνονται και αλέθονται σε «σκόνη πορτοκαλιού», η οποία αναμειγνύεται με PLA για να δώσει βιοπλαστικό υλικό. Το υλικό αυτό θερμαίνεται και λειώνει, δίνοντας ένα νήμα με το οποίο τροφοδοτείται ο τρισδιάστατος εκτυπωτής, που είναι ενσωματωμένος στη μηχανή. Οι διψασμένοι για χυμό επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία εκτύπωσης, πριν χρησιμοποιήσουν το τελικό προϊόν της, το ποτηράκι, για να ξεδιψάσουν με τον φρεσκοστυμμένο χυμό. Ακολούθως, το ποτηράκι θα ανακυκλωθεί, για να είναι πλήρες το κυκλικό ντιζάιν.

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα