Ενδεχόμενο φαίνεται το σενάριο αστροναύτες που θα ταξιδεύουν στον Άρη, ίσως τη δεκαετία του 2030, να καλλιεργούν τα λαχανικά που θα τρώνε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.
Μαρούλι που καλλιεργήθηκε στο Διάστημα είναι ασφαλές για βρώση και εξίσου θρεπτικό με της Γης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα. 

Μέχρι σήμερα, τα τρόφιμα που καταναλώνονται από τους αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό παράγονται στη Γη και έτσι τα φρέσκα προϊόντα αποστέλλονται στο πλήρωμα μέσω πυραύλων. Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι δυνατό στο μέλλον σε ταξίδια μεγαλύτερης διάρκειας, όπως η αποστολή στον Άρη, που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρία χρόνια.

Ορισμένα τρόφιμα και άλλες προμήθειες είναι δυνατόν να έχουν αποσταλεί εκ των προτέρων και θα έχουν κατασκευασθεί τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν. Ως τότε, κάποια από τα θρεπτικά συστατικά θα έχουν καταστραφεί και η γεύση τους θα έχει αλλοιωθεί.

Καθώς προέχει η υγεία των αστροναυτών δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση η διατροφή τους να πυροδοτήσει μια αλυσίδα σοβαρών συνεπειών γι' αυτούς. «Προς το παρόν, δεν διαθέτουμε σύστημα που να πληροί τις ανάγκες μας», λέει η Γκρέις Ντάγκλας, επικεφαλής επιστήμων για προηγμένη τεχνολογία τροφίμων στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA.

Η διαστημική υπηρεσία προσπαθεί να παρασκευάσει τρόφιμα μεγαλύτερης διάρκειας, αλλά και μεθόδους καλλιέργειας φυτών σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας, χωρίς όμως να απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από τους αστροναύτες.
Ήδη από το 2014 η NASA έχει εφοδιάσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με θάλαμο καλλιέργειας λαχανικών (ονόματι Veggie).
Στην έρευνα που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα αναλύονται τα πειράματα που έγιναν για την καλλιέργεια μαρουλιού μεταξύ 2014 και 2016. Εκτοτε, στον θάλαμο Veggie έχουν καλλιεργηθεί επίσης κινεζικό λάχανο, ζίνια (ετήσιο καλλωπιστικό φυτό) και ιαπωνική μιζούνα (είδος λαχανικού).

Η καλλιέργεια λαχανικών στο Διάστημα έχει αρχίσει πριν δεκαετίες, αλλά η έλλειψη βαρύτητας προκαλεί προβλήματα με το πότισμα. Με τη χρήση ειδικού πορώδους κεραμικού πηλού οι επιστήμονες κατάφεραν να παγιδεύουν αέρα και νερό γύρω από τις ρίζες, ενώ με λάμπες LED παρέχουν το απαραίτητο φως.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν θετικά αφού αποδείχτηκε ότι το κόκκινο μαρούλι που καλλιεργήθηκε σε συνθήκες χαμηλής βαρύτητας ήταν εξίσου υγιές με αυτό που καλλιεργείται στη Γη, ενώ τα μικρόβια που βρίσκονταν τριγύρω ήταν παρόμοια με αυτά της Γης.

Οι δοκιμές συνεχίζονται. Η NASA αναπτύσσει και άλλα ερευνητικά προγράμματα με στόχο να βρεθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα καλλιέργειας φυτών.