Το Πάσχα, σκεπτόμαστε τα γιορτινά τραπέζια που είναι γεμάτα εδέσματα και τα κρεοπωλεία με τον οβελία. Πως να συγκρατηθούμε για να μην πάρουμε κιλά;

Μερικά μυστικά για να αποφευχθούν τα άσκοπα κιλά το Πάσχα μας δίνει Εύα Καφετζή, BSc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πτολεμαΐδας-Αναπληρωτής Υπεύθυνη Βορείου Ελλάδας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Κάθε χρόνο γίνεται το ίδιο λάθος. Μόλις αντικρίσουμε όλους τους πειρασμούς, δεν αντιστεκόμαστε και μετά ανεβαίνουμε στη ζυγαριά και αντικρίζουμε ένα νούμερο που δεν μας αρέσει. Η σκέψη είναι ότι του χρόνου πρέπει να ακολουθήσαμε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής. Ε… λοιπόν του χρόνου είναι φέτος!!!

Γι’ αυτό σας αποκαλύπτουμε μερικά μυστικά, προκειμένου να γλυτώσετε όσο το δυνατόν περισσότερα περιττά κιλά.

1) Το Μεγάλο Σάββατο εθιμοτυπικά το βράδυ τρώμε την μαγειρίτσα. Το βράδυ εκείνο πρέπει να καταναλώσουμε ένα πιάτο μαγειρίτσα με 1 φέτα ψωμί, σαλάτα και 2-3 ελιές. Καλό είναι να αποφύγουμε την κατανάλωση αυγού διότι θα δυσκολέψει την πέψη του γεύματος. Δεν πρέπει να κάνουμε υπερβολή στο γεύμα μας. Η μετάβαση από την νηστεία στο κυριακάτικο τραπέζι πρέπει να είναι ομαλή.

2) Το πρωί της Κυριακής μην μείνετε νηστικοί, για να φάτε περισσότερο το μεσημέρι. Καταναλώστε ένα ελαφρύ πρωινό, όπως ένα φλιτζάνι γάλα ή ένα γιαούρτι με 1 μικρή φέτα τσουρέκι, αφού αποτελεί ένα από τα εδέσματα των ημερών.

3) Να μην ξεχάσετε τα φρούτα και τους φυσικούς χυμούς για το ενδιάμεσο γεύμα, τα οποία θα σας προσφέρουν φυτικές ίνες, οι οποίες θα βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης να πίνετε αρκετή ποσότητα νερού καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Το νερό και θα σας ενυδατώσει αλλά και θα προκαλέσει τον κορεσμού του στομάχου. Τέλος μην ξεχνάτε και το τσάι.

4) Και φτάσαμε στο Κυριακάτικο μεσημεριανό γεύμα. Μια σημαντική συμβουλή είναι να μην τσιμπολογάτε. Προσέξτε να γεμίσετε ένα πιάτο με σαλάτα και να καταναλώσετε πρώτα αυτήν, η οποία χάρη στις φυτικές ίνες μειώνει την απορρόφηση του λίπους του κρέατος. Έπειτα το κρέας που θα επιλέξετε φροντίστε να μην περιέχει μεγάλη ποσότητα λίπους. Ανάμεσα σε αρνάκι και κατσικάκι αυτό που μας προσφέρει λιγότερες θερμίδες είναι το κατσικάκι. Το αρνί προσφέρει 374 θερμίδες / 100 γραμμάρια, ενώ το κατσίκι 166 θερμίδες / 100 γραμμάρια. Έπειτα προτιμήστε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. Αποφύγετε την κατανάλωση κόκκινων αυγών, διότι περιέχουν αρκετή ποσότητα χοληστερόλης και μαζί με τα κρέατα η πρόσληψη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

5) Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα καλό είναι να περιοριστείτε σε μια ατομική σαλάτα ή ένα ημιαποβουτυρομένο γιαούρτι με 1-2 φρυγανιές ή ένα φλιτζάνι ημιάπαχο γάλα με τρεις κουταλιές της σούπας δημητριακά ή βρώμη.

6) Μέσα στις ημέρες του Πάσχα μπορείτε να καταναλώσετε 2-3 αυγά. Επίσης προσοχή πρέπει να δώσετε και στην κατανάλωση του τσουρεκιού το οποίο παρέχει 260 – 300 θερμίδες. Καλό είναι να περιοριστείτε σε μία φέτα την ημέρα για 2-3 φορές..

7) Στις γιορτινές αυτές μέρες παρατηρείτε μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Ένα με δύο ποτηράκια κρασί μόνο καλό μπορεί να σας κάνει, αλλά πρέπει να αρκεστείτε σε αυτά. Παν μέτρο άριστον.

8) Την δεύτερη ημέρα προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων και να περιοριστείτε στην κατανάλωση λαχανικών και οσπρίων.

9) Τέλος μετά από μια – δυο μέρες πρέπει να ξαναγυρίσουμε σε ένα σωστό και ισορροπημένο διαιτολόγιο έτσι ώστε να αποφύγουμε την αύξηση του βάρους μας.

Καλή Ανάσταση …..

Πηγή life2day.gr