Αν θέλετε να χαλαρώσετε, τότε δεν έχετε παρα να απολαύσετε τον καφέ σας μαζί με 25 γάτες, σε ένα καταφύγιο για τους ανθρώπους που λαχταρούν μία χνουδωτή παρέα, ένα καφενείο γάτας στο Ντουμπάι το οποίο λειτουργεί και ως κέντρο υιοθέτησης για μερικά από τα πολλά αδέσποτα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

Το Ailuromania Cat Cafe, το οποίο ήταν το πρώτο καφέ γάτας της Μέσης Ανατολής όταν άνοιξε το 2015, ελπίζει ότι οι χαλαρωτικές ιδιότητες των 25 γατών που διασώθηκαν και φιλοξενούνται εκεί, θα τις βοηθήσουν να βρουν ένα μόνιμο σπίτι.

«Όποιος έχει άγχος πρέπει να βρει μια γάτα. Όλο το άγχος σας θα εξαφανιστεί», δήλωσε η Όμνια Φαρίντ, της οποίας οι δύο αδελφές της Αλάα και Ιμάν που λατρεύουν τις γάτες άνοιξαν το καφέ μετά το πανεπιστήμιο, εμπνευσμένες από παρόμοια ιδρύματα στην Κορέα και το Λονδίνο.

Οι πρώτοι ένοικοι του καφενείου ήταν αδέσποτα που η οικογένεια είχε περιμαζέψει όλα τα χρόνια. Τώρα το Ailuromania φιλοξενεί γάτες από ένα κυβερνητικό καταφύγιο ζώων στο γειτονικό εμιράτο του Ras al Khaimah, ελπίζοντας να αυξήσει τις υιοθεσίες.

Το όνομα της καφετέριας Ailuromania κάνει λογοπαίγνιο με μία ελληνικής ρίζας αγγλική λέξη που αναφέρεται σε λάτρη των αιλουροειδών όπως η γάτα: ailurophile. Το καφενείο έχει τακτικούς πελάτες που έρχονται αναζητώντας χαλάρωση από το άγχος ή επειδή δεν μπορούν να κρατήσουν μια γάτα στο σπίτι.

«Είναι τόσο χαριτωμένες, λατρεύουν το παιχνίδι παίζουν», είπε ένας θαμώνας ο Σαάστρα. Το Ντουμπάι έχει μεγάλο αριθμό αδέσποτων γατών, με πολλές εγκαταλελειμμένες στους δρόμους από τους ιδιοκτήτες τους. Το 2018 οι αρχές των ΗΑΕ κατέστησαν παράνομη την εγκατάλειψη ζώων.

Τον Αύγουστο, ο δήμος του Ντουμπάι εξέδωσε μια εγκύκλιο που επαναδιατυπώνει μια πολιτική για την επιβολή προστίμου σε όσους ταΐζουν αδέσποτα, με το σκεπτικό ότι αυξάνει την εξάπλωση των ασθενειών.