Σε ένα δωμάτιο γεμάτο από το ταβάνι οροφή μέχρι το πάτωμα με κουτιά, ντουλάπια και συρτάρια από τουβλάκια Lego, ο Χοάνγκ Ντανγκ κατασκευάζει με προσοχή ένα φωτεινό μπλε, κίτρινο και κόκκινο ψαροκάικο με τη σημαία του Βιετνάμ εστιάζοντας το βλέμμα του στην πλώρη.

Ο βιομηχανικός σχεδιαστής αγαπούσε τη Lego από τότε που θυμάται, αλλά άρχισε τη συλλογή πριν από μερικά χρόνια σε ένα ταξίδι μελέτης στο Ντιτρόιτ, έκπληκτος από τη γκάμα των σετ που διατίθενται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Χοάνγκ εμπνέεται περισσότερο από σκηνές κοντά στο σπίτι του στο Βιετνάμ, αναδημιουργώντας επιμελώς το παιδικό του σπίτι, έναν ναό στην Παλιά Συνοικία του Ανόι και ένα σαλόνι της δεκαετίας του 1990 κατά τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, όλα με περίπλοκες και πολύχρωμες μικροσκοπικές λεπτομέρειες.

Ο Χοάνγκ βρίσκεται στο μισό του στόχου του να κατασκευάσει 10 δημιουργίες μεγάλης κλίμακας για μια έκθεση. Χρειάζεται περίπου πέντε μήνες για να τελειώσει μια πρόσοψη 5.000 κομματιών, είπε, αν και μεγάλο μέρος αυτού του χρόνου ξοδεύεται για να βρει τα σωστά κομμάτια.

Πάνω από 2 εκατ. τουβλάκια περιέχονται στη συλλογή του, όμως ο Χοάνγκ δεν σταματά να αναζητά νέα κομμάτια. Έτσι έκανε αυτό που αποκαλεί «φίλους του Lego», συμπεριλαμβανομένου του Κανγκ Χουίν στην πόλη του Χο Τσι Μινχ.

Οι δύο τους συναντήθηκαν σε μια ομάδα Facebook για δημιουργούς και συλλέκτες Lego. Το όνομα «Lego» είναι συντομογραφία του «leg godt» που στα δανέζικα σημαίνει «παίξτε καλά».

Τους αρέσει να φωτογραφίζουν αυτό που τους εμπνέει στο δρόμο και μετά να το ξαναδημιουργούν με τούβλα. Για τον Κανγκ, αυτό περιλαμβάνει σκηνές δρόμου με περίπλοκες κατασκευές όπως μια κλασική μοτοσικλέτα Honda Cub.