Η 10χρονη Φιαμέτα Μέλις, σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων, παρακολουθεί τα διαδικτυακά μαθήματά της, περιτριγυρισμένη από το κοπάδι με κατσίκια του βοσκού πατέρα της στα βουνά της βόρειας Ιταλίας, καθώς τα σχολεία είναι κλειστά λόγω των μέτρων ενάντια στον κορωνοϊό.



H ασυνήθιστη ιστορία προσέλκυσε τον ιταλικό Τύπο, με την ιταλική «La Reppublica» να γράφει την ιστορία του παιδιού και το πρακτορείο Reuters να αναπαράγει τις φωτογραφίες που δείχνουν καλά τι είναι «η δύναμη της προσαρμογής σε καιρούς πανδημίας». Η Φιαμέτα Μέλις, 10 ετών, είναι στο τέταρτο επίπεδο εκπαίδευσης και φοιτά σε σχολείο στην πόλη Mezzolombardo, στην επαρχία του Trento. Ωστόσο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, η ιταλική κυβέρνηση έκλεισε ξανά τα σχολεία στις αρχές Μαρτίου. Για τη Φιαμέτα έμενε μόνο μία λύση: να εφοδιαστεί με το απαραίτητο υλικό και να ακολουθήσει τον πατέρα της προς τα βουνά.



Όπως εξηγεί η «La Reppublica», ούτε η μητέρα ούτε ο πατέρας της Φιαμέτα μπόρεσαν να διακόψουν τις εργασιακές τους δραστηριότητες. Η μητέρα, κοινωνική λειτουργός, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης του COVID-19 και ο πατέρας, ένας αγρότης, δεν μπορεί να εγκαταλείψει τα ζώα στη μοίρα τους. Έτσι η απόφαση ήταν απλή για αυτήν την οικογένεια: Εάν η Φιαμέτα δεν μπορούσε να πάει στο σχολείο, θα προσπαθούσαν να «πάρουν» το σχολείο μαζί τους - και σε αυτήν την περίπτωση στη μέση ενός καταπράσινου βουνού.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time