Για εκατομμύρια Αμερικανούς, αυτός ο Μάιος θα είναι από τους πλέον θορυβώδεις μήνες. Μια εκκόλαψη περιοδικών τζιτζικιών που συμβαίνει κάθε 17 χρόνια πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε διάφορα τμήματα των ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών και αναμένεται να είναι πραγματικά μεγάλη.

Η εκκόλαψη των τζιτζικιών, που ονομάζεται Brood X, θα πραγματοποιηθεί μόλις τη θερμοκρασία φτάσει σε ένα συγκεκριμένη ύψος. Δισεκατομμύρια νύμφες τζιτζικιών, που ζουν στις ρίζες των δέντρων για 17 χρόνια, θα βγουν έξω στο έδαφος για να ρίξουν το δέρμα τους και να αρχίσουν να τρέφονται και να αναζητούν συντρόφους.

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε την ακριβή μέρα που θα ξεκινήσει η εκκόλαψη, αλλά η Δρ Τζέσικα Γουέαρ, συνεργάτης επιμελήτριας της ζωολογίας ασπόνδυλων στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη, εκτιμά ότι θα είναι περίπου στις 13 Μαΐου.

«Ο Μάιος θα είναι ένας δυνατός μήνας, σίγουρα, για τα τζιτζίκια», είπε η Γουέαρ.

Ιδιαίτερα τα αρσενικά τζιτζίκια βγάζουν πολύ δυνατό ήχο, καθώς δονείται ένα σημείο στην κοιλιά τους.

«Είναι κάτι σαν χορός. Τα αρσενικά, όσο περισσότερο θόρυβο κάνουν δείχνουν ότι είναι και καλύτεροι σύντροφοι. Οι γυναίκες ακούνε», δήλωσε η Γουέαρ.

Τα περιοδικά τζιτζίκια είναι διαφορετικά είδη από τα ετήσια που ακούγονται στις περισσότερες καλοκαιρινές νύχτες μετά το σούρουπο. Η Γουέαρ είπε ότι οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί τα περιοδικά τζιτζίκια ανέπτυξαν τόσο μεγάλο κύκλο ζωής, αλλά πιθανότατα αυτό συνέβη ως μηχανισμός επιβίωσης.

Η Γουέαρ είπε ότι τα τζιτζίκια είναι ακίνδυνα, και η εκκόλαψή τους τους παρέχει τροφή για πουλιά, ζώα και άλλα έντομα.

Το Brood X των τζιτζικιών θα γίνει στο μεσαίο τμήμα των ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών, από το νότο μέχρι το ανατολικό Τενεσί και μέχρι τα νότια μέρη της Νέας Υόρκης.