Ένας πολυσύχναστος δρόμος στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, Ταλίν, έκλεισε για τις νύχτες του Απριλίου για να κρατήσει ασφαλείς από τα αυτοκίνητα χιλιάδες βατράχους και φρύνους που ταξιδεύουν στους χώρους αναπαραγωγής τους.

Οι εθελοντές συνήθως βοηθούν στη μεταφορά βατράχων και φρύνων στους δρόμους την άνοιξη και λένε ότι έχουν σώσει 97.000 τα προηγούμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 2.000 πέρυσι στον δρόμο του Ταλίν.

Αλλά με την πανδημία του κορωνοϊού να καθιστά αδύνατη τη βοήθεια φέτος, το κλείσιμο του δρόμου είναι η μόνη σωτηρία για τα αμφίβια.

«Οι βάτραχοι ήταν εδώ πριν από τον δρόμο», δήλωσε η Κρίστελ Σάαρμ, εθελοντής του Εθνικού Ταμείου της Εσθονίας. «Τώρα οι λίμνες όπου αναπαράγονται βρίσκονται στη μία πλευρά του δρόμου και η χειμερινή τους θέση είναι από την άλλη. Αναγκάζονται λοιπόν να τον διασχίσουν».

Καθώς η ζεστή επιφάνεια του δρόμου κάνει τα αμφίβια νυσταγμένα και αργοκίνητα, έως και 300 μπορεί να κολλήσουν κάθε φορά και να είναι ευάλωτα στα αυτοκίνητα.

Το Ταλίν σκέφτεται να κατασκευάσει μια σήραγγα κάτω από τον δρόμο για να τη διασχίζουν οι βάτραχοι και οι φρύνοι ή να παρέχουν μια λίμνη από την άλλη πλευρά, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της περιοχής Χααμπέρτσι, Όλεγκ Σιλγάνοφ.

naftemporigr με πληροφορίες Reuters