Καταπληκτικό βίντεο αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο τα μυρμήγκια στοιχίζονται έτσι ώστε να περάσουν από πάνω τους εκείνα που μεταφέρουν τροφή σε δύσβατα σημεία. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 22.000 είδη μυρμηγκιών από τα οποία έχουν ταξινομηθεί περισσότερα από 12.500.

Τα μυρμήγκια σχηματίζουν αποικίες με μέγεθος που ποικίλει από μερικές δεκάδες θηρευτές που ζουν σε μικρές φυσικές κοιλότητες έως κοινωνίες με υψηλή οργάνωση που καλύπτουν μεγάλες περιοχές και αποτελούνται από εκατομμύρια μέλη. Οι μεγαλύτερες αποικίες αποτελούνται κυρίως από στείρα άπτερα θηλυκά που σχηματίζουν τάξεις «εργατών», «στρατιωτών», ή άλλες εξειδικευμένες ομάδες.

Διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε στα δάση του Παναμά μια άγνωστη μέχρι σήμερα συμπεριφορά των μυρμηγκιών. Όταν τα μέλη μιας αποικίας μυρμηγκιών μεταφέρουν τροφή πίσω στην φωλιά οι εργάτες της αποικίας τους ακολουθούν και κάνουν ότι μπορούν ώστε να διευκολύνεται η κίνηση τους στο δύσβατο περιβάλλον του δάσους.



Οι εργάτες ανοίγουν δρόμους και αν χρειαστεί φτιάχνουν «ζωντανές» γέφυρες. Αν τα μυρμήγκια που μεταφέρουν την τροφή πρέπει να περάσουν από κάποια σημεία που υπάρχει κενό από κάτω ή γενικότερα είναι δύσκολο ή επικίνδυνο να κινηθούν εκεί οι εργάτες τοποθετούνται ο ένας δίπλα και αλλά και πάνω στον άλλο με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζεται μια γέφυρα πάνω στην οποία θα πατήσουν οι μεταφορείς της τροφής για να συνεχίσουν την πορεία τους.

Οι ερευνητές για να επιβεβαιώσουν το εύρημα τους πραγματοποίησαν πειράματα βάζοντας τους εργάτες και τα μυρμήγκια που κουβαλούσαν τροφή να κινηθούν πάνω σε μικρές πλατφόρμες οι οποίες ενώνονταν μεταξύ τους με κάποιες επιφάνειες η θέση των οποίων ήταν ρυθμιζόμενη ώστε να βλέπουν οι ερευνητές πως αντιδρούν σε κάθε κατάσταση τα μυρμήγκια. Τοποθέτησαν τις επιφάνειες αυτές ακόμη και κάθετα προς τις πλατφόρμες.

Όπως και στο φυσικό περιβάλλον έτσι και στο τεχνητό οι εργάτες έκαναν ότι χρειαζόταν για να περάσουν γρήγορα και με ασφάλεια οι σύντροφοι τους. Βρήκαν τρόπο να δημιουργήσουν γέφυρες ακόμη και στην κάθετη επιφάνεια. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι τα μυρμήγκια εργάτες που έκαναν όλα αυτά τα εκπληκτικά πράγματα είναι τυφλά και επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της έκκρισης φερομόνης ενώ επίσης δεν υπάρχει κάποιος αρχηγός για οργανώνει τις κινήσεις τους.

Εκτός των άλλων η ανακάλυψη και η από εδώ και πέρα μελέτη αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να βοηθήσεις τους επιστήμονες στην δημιουργία μεγάλων ομάδων που θα αποτελείται από μικροσκοπικά ρομποτάκια τα οποία θα αποστέλλονται σε σημεία που έχει υπάρξει κάποια καταστροφή και δεν μπορεί να προσεγγίσουν τα σωστικά συνεργεία ώστε να παρέχουν πληροφορίες και πιθανώς βοήθεια σε όποιους είναι εγκλωβισμένοι.