Η Ρίτα Μαγκάλντε λατρεύει την ελληνική κουζίνα και το απόδειξε περίτρανα, εφόσον επέλεξε να το κάνει επάγγελμα. Γευστικότατα ελληνικά αρτοσκευάσματα δημιουργούνται από τα «χεράκια» της και μαγεύουν τους ουρανίσκους των Αμερικανών, οι οποίοι μπορούν να τα προμηθευτούν τόσο απ’ το κατάστημά της όσο και μέσω διαδικτύου.

Πώς έμαθε να φτιάχνει μπακλαβά

Η αγάπη της Μαγκάλντε για την ελληνική ζαχαροπλαστική ξεκίνησε πριν από χρόνια, όταν εργαζόταν ως νταντά για μια ελληνοαμερικανική οικογένεια στη Βόρεια Καρολίνα.

Γρήγορα έγινε φίλη με τη γιαγιά της οικογένειας -που δεν μιλούσε αγγλικά- και σύντομα βρέθηκε στην κουζίνα της, απολαμβάνοντας υπέροχο ελληνικό καφέ και σπιτικό μπακλαβά. Η Μαγκάλντε μαγεύτηκε για τα καλά, όταν η ηλικιωμένη γυναίκα της έδειξε πώς να φτιάξει το γλυκό -χωρίς να χρησιμοποιήσει καμία λέξη- και από τότε λάτρεψε την ελληνική κουζίνα.

Αφού έμαθε την τέχνη του μπακλαβά, οι Έλληνες της περιοχής του Σολτ Λέικ Σίτι ζήτησαν από τη νεαρή Αφροαμερικανή να τους φτιάξει τον μπακλαβά για το ετήσιο φεστιβάλ τους, το 2010. Πρόκειται για μια μεγάλη τιμή, αφού ήταν η πρώτη μη Ελληνίδα που επιλέχθηκε γι' αυτόν τον σκοπό. Το 2008, ίδρυσε την εταιρεία της, τη Sheer Ambrosia Bakery.


Διαζευγμένη και μητέρα δύο παιδιών

Η Ρίτα Μαγκάλντε μεγάλωσε στη μικρή κοινότητα Chestnut Grove στο Statesville της Βόρειας Καρολίνας. Αλλά η ζωή της, δεν ήταν πάντα γλυκιά. Είχε πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει ως μια νέα διαζευγμένη μητέρα δύο παιδιών. Εκείνη όμως πάλεψε και σήμερα είναι μια επιτυχημένη επιχειρηματίας.

Εξηγεί μάλιστα, ότι έπρεπε να «ανακαλύψει ξανά τον εαυτό της» ανακαλύπτοντας εκ νέου την αγάπη της για την αρτοζαχαροπλαστική και ειδικά την παρασκευή μπακλαβά.

«Συνειδητοποίησα πως αντί να επικεντρωθώ στην απώλεια του γάμου μου, έπρεπε να ανακαλύψω τον εαυτό μου ακολουθώντας το πάθος μου εδώ και δεκαετίες, να φέρνω χαρά και ευχαρίστηση στους ανθρώπους με τη γλυκιά γεύση του μπακλαβά, γιατί αυτό που εγώ μπορώ να προσφέρω, είναι ο καλύτερος μπακλαβάς που ο κόσμος θα απολαύσει ποτέ. Και αυτό ακριβώς κάνουμε εδώ στο Sheer Ambrosia Bakery», δηλώνει στην ιστοσελίδα της.

Μετά το διαζύγιο

Στην πορεία -ενώ ίδρυσε τον φούρνο της- η Μαγκάλντε βρήκε τον χρόνο να γράψει ένα βιβλίο, το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες που πρέπει να ξαναρχίσουν τη ζωή τους μετά το διαζύγιο. Με τίτλο «From Mrs. to Ms. — How to Pull Your Life Together When Your Marriage Falls Apart», μεταδίδει τις ιδέες της για το πώς κάποιος μπορεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του, όταν του παίρνουν όλα όσα είχε δεδομένα.

Καθώς ξεκίνησε την επιχείρησή της, στα μέσα της Μεγάλης Ύφεσης του 2008, είχε να ξεπεράσει πολλά μεγάλα εμπόδια. «Ήταν σίγουρα ένα έργο αγάπης», λέει σε μια συνέντευξη της στο Greek Reporter.


«Ο μπακλαβάς μου, άρχισε πολύ γρήγορα να γίνεται διάσημος εδώ…»

Οι άνθρωποι ήταν τόσο έκπληκτοι που ένας μη Έλληνας, ειδικά μια μαύρη γυναίκα, μπορούσε να κάνει έναν τόσο καλό μπακλαβά», δηλώνει με ικανοποίηση. «Το 2010 γνώρισα τον ενεργό Έλληνα ιερέα της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας εκείνη την εποχή, τον πατέρα Μιχαήλ. Του είπα ότι φτιάχνω μπακλαβά, και γέλασε σαν να μην με πίστευε», θυμάται.

«Την επόμενη μέρα του έφερα ένα δίσκο και έμεινε έκπληκτος με το πόσο νόστιμος ήταν. Μερικές εβδομάδες αργότερα τηλεφώνησε και με ρώτησε αν θα με ενδιέφερε να φτιάξω τον μπακλαβά για το επερχόμενο Ελληνικό Φεστιβάλ».



Οι Έλληνες είναι ζεστοί, φιλικοί, θορυβώδεις

«Έχω μια μακρά ερωτική σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό και τους ανθρώπους της. Οι Έλληνες είναι συνήθως ζεστοί, φιλικοί, θορυβώδεις, διασκεδαστικοί, και σε γεμίζουν με φαγητό και αγάπη. Είναι εργατικοί και φιλόδοξοι και θα κάνουν τα πάντα για τους φίλους και τους αγαπημένους τους. Έχω κάνει φίλους στην ελληνική κοινότητα εδώ που θα τους έχω για όλη μου τη ζωή! Η οικογένεια Κατσανέβας, που κατέχει το franchise Crown Burgers, υποστήριξε την επιχείρησή μου για πάνω από οκτώ χρόνια. Είναι μια μεγάλη οικογένεια και μια πολύ ευγενική οικογένεια. Με δέχτηκαν και με αγάπησαν παρά το γεγονός ότι δεν είμαι Ελληνίδα», εξομολογείται στο Greek Reporter.

Ωστόσο, παραδέχεται ότι υπάρχουν και μερικοί που δεν την καλοδέχτηκαν και τόσο θερμά: «Υπάρχουν άλλοι, οι οποίοι νιώθουν άβολα, που μια μαύρη κυρία κάνει υπέροχο μπακλαβά, αλλά δεν τους δίνω καμία σημασία. Μόνο θετικοί άνθρωποι επιτρέπονται στη ζωή μου και στο μυαλό μου».

«Ο μπακλαβάς είναι ο λόγος που είμαι ακόμα ζωντανή»

«Έκτοτε έχτισα μια ζωή με τα παιδιά μου εδώ στη Γιούτα και έχω τόσους πολλούς φίλους και αγαπημένους ανθρώπους στην κοινότητα. Ο γιος μου γίνεται 21 ετών σήμερα και η κόρη μου είναι 17 ετών. Έχουν μεγαλώσει από τα έσοδα της επιχείρησής μου με τον μπακλαβά».

«Ο μπακλαβάς είναι στον εγκέφαλό μου και στην καρδιά μου. Ο μπακλαβάς είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι ακόμα ζωντανή», λέει η Μαγκάλντε με πολύ συναίσθημα. «Όταν ο σύζυγός μου αποφάσισε να αποχωρήσει από τον γάμο μας όταν ήμουν 8 1/2 μηνών έγκυος στην κόρη μου, ήμουν χαμένη, λυπημένη και απαρηγόρητη για λίγο. Μόνο αφού ξεκίνησα το κατάστημά μου και έβαλα την καρδιά και την ψυχή μου σε αυτήν την περιπέτεια, άρχισα να επιστρέφω στη ζωή».


Ανήμερα Αγίου Βαλεντίνου νέος έρωτας

Στη συνέχεια, η Μαγκάλντε έδωσε μια γλυκιά πληροφορία για τη ζωή της: «Την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ένας κύριος σταμάτησε να πάρει ένα κουτί από τον μπακλαβά μου με γεύση πεκάν για αυτόν και τα παιδιά του. Τώρα είναι ο σύντροφός μου και η αγάπη της ζωής μου… ένα άλλο δώρο που μου έδωσε ο μπακλαβάς!».