Ο Joseph Dituri κατάφερε να παραμείνει πάνω από 74 ημέρες στον πυθμένα μiας λιμνοθάλασσας, σε βάθος λίγο παραπάνω από 9 μέτρα στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το τέλος γι' αυτόν, καθώς επιμένει ότι δεν προτίθεται να σταματήσει.

Ο 55χρονος Αμερικανός καθηγητής δήλωσε την Κυριακή (14/05) ότι σκοπός του είναι να μείνει κάτω από το νερό ώσπου να σπάσει το φράγμα των… 100 ημέρων, σημειώνοντας ότι σε όλο αυτό τον «οδήγησε η περιέργεια για την ανακάλυψη».

«Στόχος μου από την πρώτη μέρα είναι να εμπνεύσω τις επόμενες γενιές, να δώσω στοιχεία σε επιστήμονες που ερευνούν τη ζωή κάτω από τη θάλασσα και να μάθω πώς το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί σε ακραία περιβάλλοντα», είπε ο Joseph Dituri. Ο 55χρονος Αμερικανός καθηγητής είναι γνωστός και ως dr Βαθιά Θάλασσα και πήρε το όνομά του από τον Ιούλιο Βερν και το διάσημο βιβλίο του «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα».

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ για την παραμονή περισσότερες μέρες κάτω από τη θάλασσα σε περιβάλλον πίεσης ήταν 73 ημέρες και το κατάφερε στην ίδια τοποθεσία.

View this post on Instagram

A post shared by Joe Dituri (@drdeepsea)

Αντίθετα με ένα υποβρύχιο, το δωμάτιο που χρησιμοποιεί δεν είναι τεχνολογικά εξοπλισμένο, ώστε να προσαρμόζεται σε αυξανόμενη υποθαλάσσια πίεση. Ο καθηγητής Joseph Dituri, γνωστός και ως dr Βαθιά Θάλασσα, ξεκίνησε το υποβρύχιο ταξίδι του την 1η Μαρτίου στο «Jules Undersea Lodge», ένα μικρό δωμάτιο που βρίσκεται στον πυθμένα της λιμνοθάλασσας Key στη Φλόριντα. Για το project του Neptune 100, ο καθηγητής από τη Φλόριντα μελετά πώς αντιδρά το ανθρώπινο σώμα στη μακροχρόνια έκθεση σε ακραία πίεση.

Οι ερευνητές μελετούν την υγεία του 55χρονου καθηγητή, καθώς και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της τόσο μεγάλης απομόνωσης και εγκλεισμού, πραγματοποιώντας μια σειρά από ιατρικές εξετάσεις.

View this post on Instagram

A post shared by Joe Dituri (@drdeepsea)

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος του κάτω από το νερό δεν τον έχει αποσπάσει από τα καθηγητικά του καθήκοντα. Ο καθηγητής- ο οποίος επίσης υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό για 28 χρόνια- διδάσκει τα μαθήματα βιοϊατρικής μηχανικής του μέσω διαδικτύου όλο αυτό το διάστημα που ζει κάτω από τη λιμνοθάλασσα, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα. Για να είναι απασχολημένος, ο καθηγητής Joseph Dituri ξυπνά καθημερινά στις 5 το πρωί για να κάνει γυμναστική. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταναλώνει γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως αυγά και σολομό, τα οποία μπορεί να «μαγειρέψει» στον φούρνο μικροκυμάτων του.
Δείτε βίντεο:

View this post on Instagram

A post shared by Joe Dituri (@drdeepsea)

View this post on Instagram

A post shared by Joe Dituri (@drdeepsea)

Αν και η υποβρύχια παραμονή του έχει αποδειχθεί πρωτοποριακή, ο Joseph Dituri είναι ενθουσιασμένος που θα επιστρέψει σε ορισμένες δραστηριότητες στη στεριά. «Αυτό που μου λείπει περισσότερο από το να είμαι στην επιφάνεια είναι κυριολεκτικά ο ήλιος», είπε στο Associated Press.