Αστεροειδής θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη σήμερα καθώς αναμένεται να προσεγγίσει τον πλανήτη σε απόσταση κοντινότερη από όσο απέχει το φεγγάρι.

Πρόκειται για έναν αστεροειδή που ανακαλύφθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, έχει το μέγεθος αεροπλάνου και παρά το γεγονός ότι θα περάσει ξυστά δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Γη.

Η πορεία του αστεροειδούς θα μεταδοθεί live από το Virtual Telescope Project 9/10 δέκατα της μέσης απόστασης μεταξύ του πλανήτη μας και του φεγγαριού, σύμφωνα με τη NASA.

Near-Earth Asteroid 2024 BJ very close encounter: online observation – 27 Jan. 2024


Πότε εντοπίστηκε;

Σε δημοσίευμα του Live Science, αστρονόμοι πρωτοεντόπισαν τον 37 μέτρων αστεροειδή, γνωστό με την ονομασία 2024 BJ, στις 17 Ιανουαρίου. Κατέγραψαν την ανακάλυψή του την επόμενη ημέρα, αφού διαπιστώθηκε ότι θα περνούσε κοντά από τον πλανήτη μας χωρίς να λάβει χώρα κάποιο περιστατικό, καθώς αν και θεωρείται ότι θα έχει μια «πολύ στενή επαφή» με τη Γη, ο βράχος δεν αποτελεί κίνδυνο, σύμφωνα με το Virtual Telescope Project.

Πρόκειται για έναν αστεροειδή τύπου «Απόλλων», κάτι που σημαίνει ότι η τροχιά του, που παραπέμπει σε αυγό, συναντά αυτήν της Γης για να φτάσει στο πιο κοντινό σημείο του στον Ήλιο, πριν ταξιδέψει προς τη ζώνη αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία.

Κανένας κίνδυνος για τη Γη

Οι αστεροειδείς αυτοί, εκ των οποίων πάνω από 1.600 είναι γνωστοί, αποτελούν την πλειονότητα των αστεροειδών που συναντιούνται με τη Γη και θεωρούνται εν δυνάμει επικίνδυνοι. Ωστόσο το μέγεθος του 2024 BJ δεν είναι αρκετά μεγάλο για να θεωρηθεί επικίνδυνος- για την ακρίβεια, η Γη θεωρείται ότι είναι ασφαλής από αστεροειδείς- «φονιάδες πλανητών», μεγέθους άνω του ενός χιλιομέτρου, για τα επόμενα 1.000 χρόνια.