Πού πηγαίνουν τα μυρμήγκια για να κάνουν την ανάγκη τους;
Οι βόθροι της μυρμηγκοφωλιάς
Το κοινό μαύρο μυρμήγκι έχει παράξενες αντιλήψεις για την υγιεινή και την καθαριότητα: τα αποφάγια και τα πτώματα μεταφέρονται έξω από τη φωλιά, όχι όμως και τα κόπρανα.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ στη Γερμανία πειραματίστηκαν στο εργαστήριο με φωλιές από γύψο στις οποίες αναπτύχθηκαν αποικίες του κοινού μαύρου μυρμηγκιού Lasius niger, είδος που απαντάται στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.
Τα μυρμήγκια είχαν πρόσβαση σε ένα διάλυμα ζάχαρης βαμμένο με μπλε ή κόκκινη χρωστική. Δύο μήνες μετά την έναρξη του πειράματος, σωροί από χρωματιστά κόπρανα είχαν εμφανιστεί σε ένα έως τέσσερα σημεία εντός της αποικίας.
Το περίεργο ήταν ότι οι «βόθροι» της μυρμηγκοφωλιάς δεν περιείχαν ούτε ίχνος από άλλα απόβλητα, όπως μισοφαγωμένες τροφές ή νεκρά μυρμήγκια -τα επικίνδυνα αυτά υλικά μεταφέρονταν εκτός αποικίας σε απόσταση ασφαλείας.
Παραμένει ασαφές γιατί τα μυρμήγκια κρατούν τα κακάκια τους μέσα στο σπίτι. Οι ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί να τα χρησιμοποιούν ως λίπασμα, όπως κάνουν και άλλα έντομα. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS ONE.