Συνήθως ένα φτέρνισμα σχετίζεται με κάποια αρρώστια και η συνήθεια να εύχεται κανείς «καλή υγεία» σε κάποιον που φτερνίζεται εισήχθη στην αγγλική γλώσσα στις αρχές του 20ου αιώνα και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ από γερμανόφωνους μετανάστες, προσθέτει το δημοσίευμα.

Σχεδόν σε όλον τον κόσμο, ο κάθε λαός έχει τη δική του ανάλογη ευχή. Επιπλέον, σε ορισμένες χώρες τα παιδιά δέχονται διαφορετικές ευχές.

Για παράδειγμα, στη Ρωσία μετά από την ευχή «με τις υγείες σου» στα παιδιά εύχονται και το «να μεγαλώσουν», ενώ στην Κίνα εύχονται στα παιδιά «να ζήσουν 100 χρόνια».

Υπάρχει η άποψη, ακόμη, ότι οι διάφορες ευχές για το φτέρνισμα προέρχονται από αρχαίες προκαταλήψεις. Ορισμένοι πίστευαν ότι το φτέρνισμα βοηθούσε στη «διαφυγή» της ψυχής από το σώμα, μέσα από τη μύτη. Λέγοντας, επομένως, σε κάποιον «με τις υγείες σου» (bless you) ο διάβολος δε μπορούσε να καταλάβει την ελεύθερη αυτή ψυχή.

Κάποιοι άλλοι πίστευαν το ακριβώς αντίθετο: ότι δηλαδή τα κακά πνεύματα χρησιμοποιούν το φτέρνισμα ως μια ευκαιρία για να «μπουν» στο σώμα μέσα από τη μύτη. Υπήρχε, τέλος, και η λανθασμένη αντίληψη ότι η καρδιά σταματά στιγμιαία όσο διαρκεί το φτέρνισμα (κάτι που δεν ισχύει) και πως μέσω της ευχής «καλωσόριζαν» το άτομο πίσω στη ζωή.