Πώς συνδέεται η κατάθλιψη με τη νόσο του Πάρκινσον;
Ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα σουηδικής επιστημονικής έρευνας
Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν τη νόσο Πάρκινσον, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη σουηδική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι όσο σοβαρότερη είναι η κατάθλιψη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης της νευροεκφυλιστικής πάθησης του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πέτερ Νόρντστρομ του Πανεπιστημίου Ουμέα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 140.000 ανθρώπους, που είχαν διαγνωσθεί με κατάθλιψη μεταξύ 1987-2012, καθώς και για 421.000 άτομα που δεν είχαν πρόβλημα κατάθλιψης (για λόγους σύγκρισης).
Στη διάρκεια της 26ετούς έρευνας, το 1,1% όσων είχαν κατάθλιψη, εμφάνισαν Πάρκινσον, έναντι ποσοστού μόνο 0,4% μεταξύ όσων δεν είχαν κατάθλιψη. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη είχαν 3,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν Πάρκινσον νωρίτερα, μέσα στο επόμενο έτος μετά την έναρξη της έρευνας, σε σχέση με όσους δεν είχαν κατάθλιψη.
Η πιθανότητα εμφάνισης Πάρκινσον μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου και, έτσι, 15 έως 20 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, οι άνθρωποι με κατάθλιψη είχαν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης Πάρκινσον, σε σχέση με τους μη καταθλιπτικούς.
Η συσχέτιση κατάθλιψης-Πάρκινσον είναι πιο έντονη ανάλογα με τη σοβαρότητα της ψυχικής διαταραχής. Έτσι, άτομα που είχαν νοσηλευθεί τουλάχιστον πέντε φορές για κατάθλιψη, είχαν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης Πάρκινσον, σε σχέση με όσους είχαν νοσηλευθεί μόνο μια φορά.
Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες, που συνδέουν το Πάρκινσον με συγκεκριμένες πλευρές της ψυχοσύνθεσης ενός ανθρώπου. Για παράδειγμα, μια έρευνα του 2012 έδειξε ότι οι άνθρωποι που είναι επιφυλακτικοί και δεν ρισκάρουν στη ζωή τους, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν Πάρκινσον κάποια στιγμή.
Προς το παρόν, παραμένει αβέβαιο κατά πόσο και με ποιό τρόπο η κατάθλιψη προκαλεί Πάρκινσον. Όπως είπε ο Νόρντστρομ, είναι πιθανό ότι η κατάθλιψη επηρεάζει βιοχημικά τον εγκέφαλο με τέτοιο τρόπο, που αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης της νευροεκφυλιστικής νόσου.
Είναι επίσης πιθανό, κατά τους ερευνητές, ότι τα αντικαταθλιπτικά ή αντιψυχωσικά φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο για Πάρκινσον. Εναλλακτικά, μπορεί απλώς η κατάθλιψη να είναι ένα πρόωρο σύμπτωμα που προηγείται της εκδήλωσης Πάρκινσον, τουλάχιστον σε μερικούς ανθρώπους.
«Η κατάθλιψη μπορεί να αποτελεί ένα πολύ πρώιμο σύμπτωμα της νόσου Πάρκινσον ή ένα παράγοντα κινδύνου για την εν λόγω ασθένεια», δήλωσε ο Νόρντστρομ. Από την άλλη, επεσήμανε πως «μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό όσων έχουν κατάθλιψη, τελικά αναπτύσσουν τη νόσο Πάρκινσον».