Μπορεί να κάνουμε τις πιο υγιεινές επιλογές για τη διατροφή μας, αλλά αν δεν προσέξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα τις καταναλώσουμε, τότε το πιθανότερο είναι να πως χάσουμε τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους.

Δείτε λοιπόν όσο δεν πρέπει να κάνετε:

- Για να βράσουν γρήγορα τα όσπρια, τα αφήνετε στη σόδα. Αυτό είναι λάθος όμως αφού η σόδα καταστρέφει σε μεγάλο βαθμό τη βιταμίνη B1.

- Βάζετε το γάλα σε διάφανο ποτήρι και δεν το πίνετε αμέσως. Το φως πρόκειται να καταστρέφει τη βιταμίνη B2.

- Τηγανίζετε τα λαχανικά σε τηγάνι. Τα λαχανικά, όταν έρχονται σε επαφή με το οξυγόνο, χάνουν μέρος του φυλλικού τους οξέος. Γι’ αυτό, προτιμήστε τη φριτέζα.

- Διατηρείτε τα φρέσκα τρόφιμα (π.χ. τις κομμένες πατάτες) μέσα στο νερό μέχρι να τα μαγειρέψετε. Οι πατάτες θα χάσουν τις υδατοδιαλυτές τους βιταμίνες.

- Ψιλοκόβετε τα λαχανικά. Τα λαχανικά εκτίθενται στον αέρα, οξειδώνονται και χάνουν τις βιταμίνες τους. Προτιμήστε να φτιάχνετε τις σαλάτες σας με χοντροκομμένα λαχανικά.

- Τρώτε τα φασόλια σε κονσέρβα. Τα φασόλια περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, έχουν λίγα λιπαρά και συμβάλλουν στην καλή υγεία. Τα φασόλια της κονσέρβας όμως είναι εκτεθειμένα σε καρκινογόνα χημικά. 

-Το μπρόκολο έχει πολλές βιταμίνες και μεγάλη αντικαρκινική δράση. Όταν όμως το βράζετε σε υψηλές θερμοκρασίες για πολλή ώρα, τότε χάνει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του. Βράστε το λοιπόν για πολύ λίγα λεπτά σε νερό.

- Βάζετε το ελαιόλαδο στη αρχή ή μέση του μαγειρέματος. Το ελαιόλαδο είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης E, μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών. Προσθέστε το 5΄ πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.