Έχετε υποψίες ότι η πίεσή βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα; Τότε πριν ακόμη απευθυνθείτε στο γιατρό σας, παρατηρήστε το σώμα σας και διαπιστώστε πρώτα οι ίδιοι αν πάσχετε από υπέρταση.

Βέβαια κάτι που θα σας δυσκολεύει στην αναγνώριση της υπέρτασης είναι ότι δεν έχει ιδιαίτερα συμπτώματα ή δεν έχει συμπτώματα που να συνδέονται ευθέως με αυτή.

Όπως είναι ο πονοκέφαλος, η ρινορραγία, οι ζαλάδες, οι εξάψεις και το αίσθημα της κούρασης, τα οποία είναι πολύ πιθανό να εμφανίζονται και σε ένα υγιές άτομο με πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

Εαν όμως αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται σε υπερτασικούς ασθενείς, τότε σημάδια όπως είναι η ναυτία, οι οξείς πονοκέφαλοι, ο εμετός, το λαχάνιασμα και η θολή όραση είναι αποτελέσματα βλαβών, που έχουν προκληθεί από την υπερταση σε ζωτικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος, τα μάτια, η καρδιά και οι νεφροί.

Καλό είναι, λοιπόν, να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω συμπτώματα και να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας:

- Δύσπνοια
- Πονοκέφαλος
- Ρινορραγία
- Κούραση και νύστα
- Σύγχυση
- Εμβοές
- Εμετός
- Έντονη εφίδρωση
- Θολή όραση

Όμως ακόμη και αν δεν παρουσιάζετε τα παραπάνω συμπτώματα μην είστε βέβαιος ότι δεν είστε υποψήφιος υπερτασικός, αφού το κύριο χαρακτηριστικό της υπέρτασης είναι η απουσία των συμπτωμάτων.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε λοιπόν είναι να ελέγχετε τακτικά την πιεσή σας και να έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.