Οι σκύλοι έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν έναν άνθρωπο με βάση την κοινωνική του συμπεριφορά, αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησαν Ιάπωνες ερευνητές, χαρακτηριστικό που συναντάται σε ένα σχετικά μικρό αριθμό ειδών, περιλαμβανομένων των ανθρώπων και ορισμένων άλλων πρωτευόντων θηλαστικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι σκύλοι αντιπαθούν τους ανθρώπους που συμπεριφέρονται άσχημα προς τους ιδιοκτήτες τους και φτάνουν μάλιστα στο σημείο να αρνούνται ακόμη και να δεχτούν φαγητό από άτομα, που έχουν συμπεριφερθεί εχθρικά προς το αφεντικό τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το πείραμα που διεξήγαγαν οι ερευνητές υπό τον Κάζουο Φουτζίτα, καθηγητή Συγκριτικής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Κιότο, "διαπιστώσαμε για πρώτη φορά ότι οι σκύλοι προβαίνουν σε κοινωνική και συναισθηματική εκτίμηση ανθρώπων ανεξάρτητα από τα άμεσα ενδιαφέροντά τους".

Ο επικεφαλής της έρευνας σημείωσε πως εάν οι σκύλοι δρούσαν αποκλειστικά με βάση το συμφέρον τους, δεν θα υπήρχαν διαφορές μεταξύ των ομάδων κι ένας σχεδόν ίσος αριθμός σκύλων θα δεχόταν φαγητό από όλα τα άτομα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιευτούν στην επιστημονική επιθεώρηση "Animal Behaviour", που θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στον μήνα από τον εκδοτικό οίκο Elsevier, ο οποίος εδρεύει στο Άμστερνταμ.