Δυσπεψία ουσιαστικά είναι η μη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος που εμφανίζεται με διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα και ο οργανισμός μας δυσκολεύεται κατά τη διαδικασία της πέψης.

Αυτό μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση αφού έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε ένα "βαρύ" στομάχι και έντονη αίσθηση δυσφορίας. 

Δείτε ποιες είναι οι πιθανές αιτίες:

-Υπερφόρτωση από το φαγητό

 Η πιο συχνή αιτία στην οποία μπορεί να οφείλεται η δύσκολη πέψη, είναι ο τρόπος με τον οποίο τρώμε, η ποσότητα που καταναλώνουμε και η ποιότητα των τροφών. Όταν καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα φαγητού και υπερφορτώνεται το στομάχι μας και επιβαρύνεται όλο το πεπτικό σύστημα, τότε είναι λογικό να υπάρχει δυσκολία στη διαδικασία της πέψης των τροφών. Ειδικότερα, αν πέρα από την ποσότητα είναι και ερεθιστικές οι τροφές που καταναλώνουμε, δηλαδή είναι δύσπεπτες, λιπαρές και βαριές αλλά και όταν τρώμε πάρα πολύ γρήγορα, βιαστικά και αγχωμένα. 

-Φλεγμονή όπως η γαστρίτιδα

 Η γαστρίτιδα είναι μία φλεγμονή που σχετίζεται με το στομάχι μας και προκαλείται από αιτίες όπως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, φάρμακα αναλγητικά, κορτεκοστεροειδή, ελικοβακτηρίδιο, κ.ά. Αιτίες δηλαδή σαν και αυτές που μπορούν να προκαλέσουν έλκος. Συνήθως, όταν πάσχουμε από γαστρίτιδα έχουμε έντονο πόνο και αίσθηση καούρας κάτω από το στήθος, στο πάνω μέρος της κοιλιακής περιοχής.

-Έλκος

Μπορεί να υποφέρεις από έλκος στο στομάχι και στο δωδεκαδάκτυλο που συνήθως προκαλούνται από το λεγόμενο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (το ίδιο που μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα). Άλλες αιτίες για έλκη στο πεπτικό είναι τα κορτικοστεροειδή και διάφορα φάρμακα αναλγητικά. Τα έλκη στο πεπτικό μας σύστημα φυσικά και σχετίζονται με τη δύσκολη πέψη.

-Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

 Πρόκειται για μία κατάσταση στην οποία υπάρχει πρόβλημα στο σφιγκτήρα του στομαχιού μας και η τροφή αντί να ακολουθήσει τη φυσιολογική διαδικασία και πορεία επιστρέφει στον οισοφάγο. Αυτό μας προκαλεί βάρος, φούσκωμα, αίσθηση καούρας και ενδεχομένως πόνο. Αν είναι μία χρόνια κατάσταση μπορεί να προκαλέσει και πιο σοβαρά προβλήματα οπότε πρέπει να ελεγχθεί.

-Πέτρες στη χολή

Μία άλλη αιτία για τη δύσκολη πέψη μπορεί να είναι οι πέτρες στη χολή. Πολλές φορές η κατάσταση αυτή δημιουργεί δυσκολία στη λειτουργία του πεπτικού, τάση προς εμετό, πόνο στην κοιλιακή χώρα, κ.ά. Βέβαια, υπάρχει περίπτωση να μη δημιουργήσουν και κανένα πρόβλημα οι πέτρες.