Μια τοπική λιχουδιά που καταναλώνεται στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη και φτιάχνεται από ωμό ψάρι, βρέθηκε να ευθύνεται για την υψηλή συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στο συκώτι στην περιοχή.

Το Isaan plateau στην βορειοανατολική Ταϊλάνδη είναι μια φτωχή περιοχή με έντονη ξηρασία και μακριά από τη θάλασσα. Στη συγκεκριμένη τοποθεσία, ζει το 1/3 του πληθυσμού της χώρας και είναι γνωστή για την ευρηματική αλλά μάλλον πικάντικη κουζίνα.

Όπως αναφέρει το BBC, οι ντόπιοι χρησιμοποιούν μικρά ψάρια που πιάνουν σε λίμνες, για να φτιάξουν ένα πικάντικο πιάτο που ονομάζεται Koi Plaa. Τα ψάρια ψιλοκόβονται και αναμειγνύονται με το χέρι με τοπικά βότανα, χυμό λάιμ και ζωντανά κόκκινα μυρμήγκια… Η συγκεκριμένη συνταγή εκτός από ιδιαίτερα δημοφιλής είναι και επικίνδυνη.

Για δεκαετίες, συγκεκριμένοι πληθυσμοί στην βορειοανατολική Ταϊλάνδη παρουσίαζαν υψηλά ποσοστά καρκίνου του ήπατος. Τα υψηλά αυτά ποσοστά, συνδέονται όπως προέκυψε, σε ένα είδους παράσιτο που βρέθηκε στο ωμό ψάρι και προκαλεί τη λεγόμενη ηπατική διστομίαση.

Έχει διαπιστωθεί ότι τα παράσιτα αυτά παράγουν χημικές ουσίες που πυροδοτούν χρόνιες φλεγμονές, οι οποίες εξελίσσονται σταδιακά σε καρκίνο.

Σε ορισμένες κοινότητες της βορειοανατολικής Ταϊλάνδης οι δείκτες μόλυνσης από τα παράσιτα αυτά αγγίζουν το 80%. Πολλές φορές μολύνονται ακόμη και πολύ μικρά παιδιά, ωστόσο σπανίως ο καρκίνος εμφανίζεται πριν την ηλικία των 50 ετών.

Παρά ωστόσο,  τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία, μόλις τα τελευταία χρόνια γίνονται σοβαρές προσπάθειες από τις αρχές, να αλλάξουν οι ντόπιοι τις διατροφικές τους συνήθειες και να αρχίσουν να τρώνε το koi plaa αφού πρώτα μαγειρέψουν το ψάρι, και όχι να το καταναλώνουν ωμό.