Οι τροφές που αναπτύσσουν έναν έξυπνο παιδικό εγκέφαλο
<p>Οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν ώστε η διατροφή τους να περιλαμβάνει τις πολύτιμες αυτές τροφές</p>
Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών και γι' αυτόν το λόγο θα πρέπει οι γονείς να φροντίσουν ώστε η διατροφή τους να περιλαμβάνει τις παρακάτω πολύτιμες τροφές.
Δείτε λοιπόν αυτές που βοηθούν στην εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών:
Αυγά
Περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής θρεπτικής αξίας και καίριες για τον εγκέφαλο ουσίες όπως η χολίνη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ο ψευδάργυρος και η λουτεΐνη, η οποία θα βοηθήσει τα παιδιά να έχουν καλύτερη συγκέντρωση.
Γιαούρτι
Το λίπος είναι σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου. Ένα πλήρες σε λιπαρά ελληνικό γιαούρτι (το οποίο έχει περισσότερη πρωτεΐνη από άλλου τύπου γιαούρτια) μπορεί να βοηθήσει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των μικρών παιδιών να δημιουργήσει μια πιο εύκαμπτη και υγιή κυτταρική μεμβράνη.
Πράσινα λαχανικά
Είναι κατά κανόνα πλούσια σε φυλλικό οξύ και βιταμίνες. Τροφές όπως το σπανάκι και το λάχανο είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής που συνδέεται με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή. Ειδικά η λαχανίδα (kale) περιέχει σουλφοραφάνη -μια ουσία που έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες- και διινδυλομεθάνη (diindolylmethane), η οποία βοηθά στη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων.
Μωβ κουνουπίδι
Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ενώ είναι τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6, που βοηθάει στη ρύθμιση της ψυχικής διάθεσης, της μνήμης και της προσοχής. Επίσης, το μωβ κουνουπίδι καταπολεμάει τη φλεγμονή, μέσω των πολύτιμων ανθοκυανινών που περιέχει.
Ψάρι
Τα ψάρια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης D και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία προστατεύουν τον εγκέφαλο από τη γνωστική εξασθένηση και την απώλεια της μνήμης.
Ξηροί καρποί και σπόροι
Είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, ενώ έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην καλύτερη ψυχική διάθεση.
Πλιγούρι βρώμης
Είναι τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και έτσι βοηθάει στη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς και των εγκεφαλικών αρτηριών. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που καταναλώνουν ζαχαρούχο πλιγούρι βρώμης έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ μνήμης συγκριτικά με τα παιδιά που καταναλώνουν σκέτα ζαχαρούχα δημητριακά στο πρωινό τους.
Μήλα και δαμάσκηνα
Τα μήλα και τα δαμάσκηνα περιέχουν κερσετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να καταπολεμήσει την εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών, σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες.