ΓΙΑ 1 ΤΑΨΙ (23 x 36 εκ.) 
ΠΡΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄      
ΨΗΣΙΜΟ: 50΄      
ΒΡΑΣΙΜΟ: 5΄     
ANAMONH: 30΄
ΚΟΣΤΟΣ: €0,70 η μερίδα


ΣΥΝΤΑΓΗ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Υλικά 
½ φλ. βούτυρο ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου + 2 κ.σ. επιπλέον (για το άλειμμα του ταψιού)  
1½ φλ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική 
3 αβγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
½ λοβός βανίλιας, τα σποράκια ή 1 δόση βανιλίνη ή 1-2 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας  
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο 
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
150 ml γάλα
1½ φλ. καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
4 φλ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική 
2 φλ. νερό

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C (στον αέρα ή στις αντιστάσεις). Στο μπολ του μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το βούτυρο για 2-3 λεπτά να αφρατέψει και προσθέτουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα και ρίχνουμε τους κρόκους και τη βανίλια. Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το γάλα τμηματικά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια και χτυπάμε επίσης με το μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, για 3-4 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μια ελαφριά μαρέγκα. Στο μείγμα των αβγών με το αλεύρι ρίχνουμε τη μαρέγκα και τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα ή μεγάλο κουτάλι. Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε καλά το ταψί, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Αποσύρουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά.

ΣΙΡΟΠΙ: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε χαμηλή) και βράζουμε για περίπου 5 λεπτά. Περιχύνουμε την καρυδόπιτα ρίχνοντας σιγά σιγά το σιρόπι με μεγάλο κουτάλι ή κουτάλα φροντίζοντας να πάει παντού. Κόβουμε και σερβίρουμε. 

Πηγή: alatikaipiperi.gr