Σας ακούγεται οξύμωρο; Κι όμως σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, το άκουσμα "ακραίων" μουσικών ειδών μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ηρεμήσουν!

Ερευνητές από το τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Κουήνσλαντ της Αυστραλίας υποστηρίζουν, ότι η μουσική αυτή μπορεί να έχει θετική επίδραση σε όσους βιώνουν αισθήματα θυμού, ρυθμίζοντας τα αισθήματα λύπης και ενισχύοντας μια πιο θετική στάση.

Συγκεκριμένα πραγματοποίησαν έρευνα στην οποία συμμετείχαν 39 άτομα, ακροατές αυτού του είδους μουσικής, ηλικίας 18-34 ετών και τα συμπεράσματά της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience.

Τα αποτελέσματα λοιπόν έδειξαν, ότι τα επίπεδα επιθετικότητας, εχθρότητας, ευερεθιστότητας και άγχους μειώθηκαν μετά το άκουσμα αυτής της μουσικής, ενώ η πιο σημαντική αλλαγή που αναφέρθηκε ήταν το επίπεδο έμπνευσης που αισθάνθηκαν.

Οι ερευνητές μάλιστα ανέφεραν χαρακτηριστικά: "Διαπιστώσαμε, ότι αυτή η μουσική ρύθμιζε τη λύπη και ενίσχυε τα θετικά συναισθήματα. Οι θαυμαστές αυτού του είδους μουσικής ήθελαν να ακούν κάτι που ταίριαζε με το αίσθημα θυμού τους. Αυτό τους βοηθούσε να εξερευνήσουν την πλήρη γκάμα των συναισθημάτων που ένιωθαν, ενώ τους έκανε και πιο δραστήριους και εμπνευσμένους" .