Της Σοφίας Σπίγγου - εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εκείνος κάτοικος Βρυξελλών, εκείνη κάτοικος Ελβετίας. Εχουν κληθεί από τα ελληνικά δικαστήρια για ένα από τα αποκαλούμενα «σεξουαλικά εγκλήματα». Πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις είναι το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται ο Γεράσιμος Ζαγορίτης, γιος του Λευτέρη Ζαγορίτη, πρώην γραμματέα της Ν.Δ., και η Τζούλια Αλεξανδράτου. Ηταν καλοκαίρι του 2010 όταν το «ζευγάρι» είχε προχωρήσει σε ερωτικές περιπτύξεις εντός του Πολεμικού Μουσείου και είχε προκαλέσει το «ροζ» -με πολιτικές αποχρώσεις- σκάνδαλο του καλοκαιριού, το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως το sequel του σκανδάλου στο θωρηκτό «Αβέρωφ».

Το πρωί της Πέμπτης, τα ονόματα δύο προσώπων που ήταν γραμμένα στο πινάκιο έξω από την αίθουσα του Α’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών κέντρισαν το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, που ανέμενε την εμφάνισή τους. Ψίθυροι, γελάκια και κλεφτές ματιές προς την πόρτα έδωσαν τη θέση τους στην απογοήτευση, όταν διαπιστώθηκε ότι κανείς από τους δύο δεν επρόκειτο να εμφανιστεί. Μάλιστα, παρά τις πολλές αναβολές που έχει πάρει η υπόθεση, από τον Ιούνιο του 2010, μετά την αυτεπάγγελτη δίωξη που ασκήθηκε, δόθηκε εκ νέου αναβολή για το φθινόπωρο, εξαιτίας της απουσίας του βασικού μάρτυρα. Η Τζούλια Αλεξανδράτου δεν εκπροσωπήθηκε από κανέναν, ενώ ο Μάκης Ζαγορίτης έδωσε το «παρών» μέσω του δικηγόρου του. «Δεν είναι σοβαρή υπόθεση. Πήρε μεγάλη έκταση για άλλους λόγους. Καταλαβαίνετε…», είπε στην έδρα ο συνήγορος του κ. Ζαγορίτη, στην προσπάθειά του να εκδικαστεί η υπόθεση, παρά την έλλειψη του βασικού μάρτυρα.

Ο λόγος για τον δημοσιογράφο που αποκάλυψε το σκάνδαλο και δημοσίευσε την επίμαχη φωτογραφία από το εσωτερικό του Πολεμικού Μουσείου, όπου το ζευγάρι είχε βρει... καταφύγιο εκείνο το καλοκαιρινό βράδυ. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που ο μάρτυρας δεν εμφανίζεται για να καταθέσει και το δικαστήριο του επέβαλε ποινή για απείθεια, διέταξε τη βίαιη προσαγωγή του στην επόμενη δικάσιμο, ενώ του επεβλήθη και ποινή 30 ημερών, εξαγοράσιμων προς 5 ευρώ ημερησίως. «Ξέρετε, είναι δημοσιογράφος και αυτές τις ημέρες, με την κατάσταση που επικρατεί στην πολιτική, ο άνθρωπος είναι σε ρεπορτάζ», είπε ο συνήγορος του κ. Ζαγορίτη, με την έδρα να επιμένει στην απόφασή της και να δίνει αναβολή στην υπόθεση προς… δυσαρέσκεια του ακροατηρίου, που περίμενε να ακούσει τις λεπτομέρειες από εκείνη τη νύχτα στο Μουσείο.

Η ΒΡΑΔΙΑ

Τον Ιούνιο του 2010 η νεαρή Τζούλια Αλεξανδράτου είχε ήδη αφήσει πίσω της τον χώρο του μόντελινγκ, για να ασχοληθεί με τις αισθησιακές ταινίες. Ο γιος του γνωστού πολιτικού και συμπρωταγωνιστής της στην ιστορία υπηρετούσε στο Ναυτικό - συγκεκριμένα στο Πολεμικό Μουσείο. Σε μια από τις εξόδους του επισκέφθηκε το μαγαζί όπου τραγουδούσε το πρώην μοντέλο και η βραδιά αποδείχθηκε εξαιρετικά μεγάλη. Μετά την ολοκλήρωση της εμφάνισης της Τζούλιας, το ζευγάρι συνέχισε το γλέντι του στη Δέσποινα Βανδή. Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Τζούλια Αλεξανδράτου μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, «γύρω στις 4.30 τα ξημερώματα, φεύγοντας από το μαγαζί, ο Μάκης με παρακάλεσε να περάσουμε από το Πολεμικό Μουσείο για να κάνει πλάκα στους άλλους ναύτες, που υπηρετούσαν μαζί του».

Εκείνη βαριόταν στην αρχή και, όπως ανέφερε, ήταν «κουρασμένη από το τραγούδι και δεν υπήρχε όρεξη, αλλά επέμενε πολύ ο Μάκης και δεν ήθελα να του χαλάσω το χατίρι». Τελικά, το κορίτσι-σκάνδαλο δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα κατά την είσοδό της και βρέθηκε να ξυπνάει τους ναύτες, που κοιμούνταν στους θαλάμους τους στο Πολεμικό Μουσείο. «Ο φρουρός στην είσοδο ήταν πολύ φιλικός. Μου ζήτησε και αυτόγραφο», έλεγε τότε η Τζούλια Αλεξανδράτου, προκαλώντας τη δήλωση του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου: «Οσοι ευθύνονται για τη “ροζ” υπόθεση του Πολεμικού Μουσείου θα τιμωρηθούν». Για το περιβόητο αυτό πάρτι η «καμπάνα» στον Γεράσιμο Ζαγορίτη ήταν 30 μέρες αυστηρής φυλάκισης επειδή είχε φέρει την Τζούλια στην υπηρεσία του και άλλες 30 μέρες «απλής» φυλακής γιατί είχε εγκαταλείψει τη θέση του.

Η μεταμόρφωση του Τζέρι και η νέα ζωή του άτακτου μανεκέν

Τα χρόνια πέρασαν και ο ζωηρός πολιτικός γόνος άφησε πίσω του το Στρατοδικείο και το σκάνδαλο της εποχής, άλλαξε χώρα διαμονής και συστήθηκε στους κατοίκους των Βρυξελλών ως «Τζέρι» (φωτ). Αρχικά, πρωταγωνίστησε στην καμπάνια του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, αφού ήταν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην προεκλογική του αφίσα, παρέα με άλλους Ευρωπαίους νέους, «συμβολίζοντας» την επιθυμία του επικεφαλής πλέον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εργασθεί για τη νεολαία της γηραιάς ηπείρου. Η φιλία του πατέρα του με τον τότε ευρωβουλευτή και νυν δήμαρχο Γλυφάδας, Γιώργο Παπανικολάου, τον είχε οδηγήσει στα ευρωπαϊκά «σαλόνια» και, παρά την αποχώρηση του τελευταίου για τα νότια προάστια των Αθηνών, ο νεαρός Ζαγορίτης έμεινε στο εξωτερικό. Επειτα, ο Τζέρι επελέγη από τη Μαρία Σπυράκη ως επιστημονικός συνεργάτης της στην Ευρωβουλή, θέση για την οποία τον διάλεξε (όπως έσπευσε να διευκρινίσει μετά την αποκάλυψη των «Π») για «τα προσόντα και την αξιοσύνη του».

Aλλαγή ονόματος 

Πέντε χρόνια μετά τη συνάντησή τους στο Πολεμικό Μουσείο, ο Μάκης έγινε Τζέρι και η Τζούλια «μεταμορφώθηκε» σε Ιουλία Καρπόζηλου, χρησιμοποιώντας πλέον το επίθετο του συζύγου της, Κριστιάν Καρπόζηλου, με τον οποίο ζει στην Ελβετία. Μάλιστα, τον Μάιο έκανε μια φωτογράφηση για ελβετικό περιοδικό μόδας, προκαλώντας έκπληξη με το «ντυμένο» κόνσεπτ και δείχνοντας ταυτόχρονα τη στροφή που έχει κάνει στη ζωή της, μετά τον γάμο της. Μπορεί η όμορφη Τζούλια να προσπαθεί να αλλάξει τη ζωή της στην Ελβετία, όμως το παρελθόν της στην Ελλάδα ακόμη την… κυνηγά. Το τελευταίο τρίμηνο το όνομά της βρίσκεται συχνά στα πινάκια των ελληνικών δικαστηρίων, στα οποία δεν εμφανίζεται όμως, ούτε εκπροσωπείται από δικηγόρο.

Πριν από έναν μήνα ήταν κατηγορούμενη για συκοφαντική δυσφήμηση ενός τουριστικού πράκτορα της Μυκόνου. «Εχουν δοθεί εξηγήσεις, έχουν γίνει αποδεκτές και έχει λυθεί η διαφορά, οπότε και θα θέλαμε να λήξει εδώ το θέμα», ανέφερε ο συνήγορος του πολιτικώς ενάγοντος. Ωστόσο, το δικαστήριο έδωσε αναβολή και σε αυτή την υπόθεση για το φθινόπωρο, προκειμένου να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως ο τουριστικός πράκτορας και να βεβαιώσει τη λήξη του θέματος, αφού την ημέρα της δίκης απουσίαζε σε ταξίδι στο εξωτερικό.