Nέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι τα σακχαρούχα αναψυκτικά και άλλα ποτά, μπορούν να προκαλέσουν 184.000 θανάτους ενηλίκων παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Νταρίους Μοζαφαριάν του Πανεπιστημίου Ταφτς της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Circulation", μελέτησαν στοιχεία για συνολικά 612.000 άτομα σε 51 χώρες.

Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι τα ροφήματα με ζάχαρη όπως τα κοινά αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, το παγωμένο τσάι, οι φρουτοχυμοί κ.α., μπορούν να προκαλέσουν περίπου όσους θανάτους προκαλεί και η γρίπη μέσα σε ένα έτος. Από τους 184.000 θανάτους, οι περισσότεροι (133.000) αποδίδονται στον διαβήτη τύπου 2 και οι υπόλοιποι σε καρδιαγγειακά προβλήματα (45.000) και σε καρκίνους (6.000).

Όπως είπε ο Μοζαφαριάν, αυτά τα ροφήματα οδηγούν σε παχυσαρκία και αυτή, με τη σειρά της, ευθύνεται για τα σοβαρά και εν δυνάμει θανατηφόρα χρόνια προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Πάντως, εκ των πραγμάτων, μια μελέτη όπως αυτή, δεν μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στα ποτά με ζάχαρη και στην πρόκληση θανάτων, όμως διαπιστώνει μια στατιστική συσχέτιση.