Απίστευτο δεδομένου ότι τα φρούτα μας προστατεύουν από τις μορφές καρκίνου και όμως αληθινό, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology.

Η έρευνα αυτή λοιπόν δείχνει ότι ο χυμός πορτοκαλιού και το γκρέιπφρουτ συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, της πιο επικίνδυνης μορφής καρκίνου του δέρματος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε 100.000 ανθρώπους και κάλυπταν διάστημα 25 ετών και διαπίστωσαν ότι ορισμένοι από αυτούς αντιμετώπιζαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο μελανώματος λόγω της κατανάλωσης αυτών των φρούτων.

Οι ερευνητές όμως δεν υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους αποδεικνύουν σχέση αιτίας και αποτελέσματος, ωστόσο δίνουν μια πιθανή εξήγηση για το φαινόμενο...

Τα εσπεριδοειδή περιέχουν φωτοενεργά συστατικά (psoralens, furocoumarins) που αποδεδειγμένα καθιστούν το δέρμα πιο ευαίσθητο απέναντι στον ήλιο.

Μάλιστα ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Abrar Qureshi, αναφέρει: "Δεν πρέπει να αποφεύγουμε τα θρεπτικά εσπεριδοειδή, απλώς πρέπει να γνωρίζουμε τους κινδύνους που κρύβει ο συνδυασμός τους με την ηλιακή ακτινοβολία" .