Τα ψάρια που συνδέονται με πολλές μορφές καρκίνου...
<p>Όσα συνιστούν οι οργανισμοί ανά τον κόσμο...</p>
Τα ψάρια είναι απαραίτητα για την υγεία και ανάπτυξη του οργανισμού μας, λόγω των θρεπτικών συστατικών που διαθέτουν. Δυστυχώς όμως η μόλυνση στη θάλασσα έχει κάνει μεγάλη μερίδα ψαριών εξαιρετικά επιβλαβή για εμάς.
Ψάρια όπως ο σολομός, ο ξιφίας, ο τόνος και ο γαλέος, που προέρχονται από τον Ατλαντικό ωκεανό, ο οποίος είναι μολυσμένος, περιέχουν υδράργυρο. Η ουσία αυτή λειτουργεί συσσωρευτικά στον οργανισμό μας, προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο, το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι ύποπτος για καρκινογένεση.
Ακόμη ο σολομός ιχθυοτροφείου, ο ξιφίας, ο γαλέος και ο τόνος περιέχουν πολυχλωριομένα διφαινύλια (κλοφέν, PCBs) τα οποία συσσωρεύονται στον οργανισμό, δρουν αθροιστικά και προκαλούν βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού, ενώ είναι ύποπτα και για καρκινογενέσεις.
Έπιπρόσθετα ένας άλλος παράγοντας που σχετίζεται με καρκινογένεση είναι η συντήρηση των ψαριών. Εδικά τα καπνιστά ψάρια και όσα συντηρούνται σε μεγάλες ποσότητες αλατιού, έχουν συνδεθεί με καρκίνο του στομάχου.
Τα ψάρια που έχουν συντηρηθεί με μία συγκεκριμένη μέθοδο συντήρησης που περιλαμβάνει προσθήκη άλατος και ζύμωση (Cantonese style) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ρινοφαρυγγικού καρκίνου.
Μάλιστα πολλοί οργανισμοί ανά τον κόσμο, όπως ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και οργανισμοί από την Αυστραλία και τον Καναδά, συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή.
Συγκεκριμένα συμβουλεύουν τις έγκυες γυναίκες να μην καταναλώνουν αυτήν την κατηγορία ψαριών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και ο υπόλοιπος πληθυσμός μια φορά τον μήνα.
Οι διευκρινίσεις αυτές αφορούν μόνο αυτήν την κατηγορία ψαριών και όχι τα άλλα είδη τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή και ιδιαίτερα τα ψάρια του Αιγαίου.