ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄     
ΑΝΑΜΟΝΗ: 15΄      
ΚΟΣΤΟΣ: € 1,20 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ

Υλικά
1 μεγάλο μπαγιάτικο καρβέλι ψωμί (450-500 γρ.), σταρένιο 
8 μέτριες ώριμες ντομάτες 
1½ πράσινη πιπεριά, σε λεπτές φέτες
1½ μεγάλο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες 
1½ μικρό αγγούρι, με τη φλούδα του, σε φέτες 
1½ κ.σ. κάππαρη 
¾ φλ. μαύρες ελιές
1½ κ.σ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο ή 1 κ.γ. ξερό, τριμμένο 
3 κ.σ. ξίδι από κρασί 
¾ φλ. τσαγιού έ.π. ελαιόλαδο 
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά τρεις ντομάτες στο κάτω μέρος. Τις βουτάμε σε καυτό νερό για ½ λεπτό και μετά σε κρύο για ½ λεπτό ακόμη και τις ξεφλουδίζουμε. Ρίχνουμε τις ξεφλουδισμένες ντομάτες στο μούλτι και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ψωμί σε κυβάκια (πλευρά: 1-2 εκ.) και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Τα περιχύνουμε με τις πολτοποιημένες ντομάτες, τα σκεπάζουμε με καπάκι ή με μια πετσέτα και τα αφήνουμε σκεπασμένα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κυβάκια του ψωμιού από τα υγρά της ντομάτας. Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε την πιπεριά, το κρεμμύδι, το αγγούρι, την κάππαρη, τις ελιές, τον βασιλικό, το ξίδι και το λάδι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε τις υπόλοιπες ντομάτες σε κύβους και τις προσθέτουμε στη σαλατιέρα μαζί με το μουσκεμένο ψωμί. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε. 

TIP: Panzanella ή panmolle λέγεται αυτή η καλοκαιρινή σαλάτα της Τοσκάνης, που γίνεται με μουλιασμένο στους ζωμούς της ντομάτας μπαγιάτικο ψωμί, ντομάτα, κρεμμύδια, λαδόξιδο και βασιλικό. Είναι δημοφιλής σε άλλα μέρη της Κεντρικής Ιταλίας.