Μύδια σπετζοφάι
<p>Με χωριάτικο λουκάνικο</p>
ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 15΄
ΚΟΣΤΟΣ: € 1 η μερίδα
ΣΥΝΤΑΓΗ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΕΛΜΗΣ
Υλικά
1 κιλό μύδια, με το κέλυφος
λίγο έ.π. ελαιόλαδο
100 γρ. χωριάτικο λουκάνικο, ψιλοκομμένο
60 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ σκελίδα σκόρδο
2 πιπεριές κέρατο, σε καρεδάκια
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
100 γρ. ντομάτα, τριμμένη
100 ml λευκό ξηρό κρασί
χυμός από ½ λεμόνι
μπούκοβο (κατά βούληση)
μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
Πλένουμε τα μύδια κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό και τα καθαρίζουμε από το γενάκι τους με σύρμα κουζίνας. Σε μια κατσαρόλα (που να χωράει τα μύδια), σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το λουκάνικο. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη ανακατεύοντας. Ρίχνουμε την ντομάτα, σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη, προσθέτουμε το κρασί και τον χυμό λεμονιού. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τελείωμα: Περίπου 5 λεπτά προτού σερβίρουμε, δίνουμε μία βράση στη σάλτσα, ρίχνουμε μέσα τα μύδια και σκεπάζουμε με καπάκι. Αφήνουμε 3-4 λεπτά να αχνιστούν και αφαιρούμε τα μύδια από την κατσαρόλα (πετάμε όσα δεν έχουν ανοίξει). Συνεχίζουμε να βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε το μπούκοβο (αλάτι, λόγω του λουκάνικου και των μυδιών, δεν χρειάζεται) και ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από τα μύδια. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.