Της Βάσιας Μπάκα, έντυπη έκδοση

Απόγονος ηφαιστειακών εκρήξεων και πλούσιας ιστορίας, η Μήλος είναι αδιαπραγμάτευτα ένα από τα πιο εντυπωσιακά νησιά των Κυκλάδων. Τα ιδιόρρυθμα γεωλογικά χαρακτηριστικά της και τα ατελείωτα χρώματα στα οποία είναι βυθισμένη, προσφέρουν στους παραθεριστές της θέα χωρίς φραγμούς με τοπία ανόμοια και εικόνες ισχυρές που μένουν αποτυπωμένες στο νου.

Ομορφιά χωρίς περιορισμούς

Φτάνοντας στο λιμάνι, την πρώτη γεύση του νησιού θα σας δώσει ο Αδάμαντας, η πόλη που οικοδομεί την κοσμοπολίτικη πλευρά της Μήλου. Τα εστιατόρια, τα καφέ και τα γραφικά μπαράκια της είναι πάντοτε διαθέσιμα να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες, με γαστριμαργικές απολαύσεις αλλά και διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, διαψεύδοντας όσους συνηθίζουν να υποστηρίζουν πως η Μήλος αποτελεί ιδανικό προορισμό μόνο για ζευγάρια. Λίγο παραέξω θα συναντήσετε αρχαιολογικούς χώρους,  παλαιοχριστιανικές κατακόμβες,  μουσεία, παλιά και νέα ορυχεία, ηφαιστειακούς σχηματισμούς αλλά και τα παραδοσιακά ψαροχώρια. Πρόκειται για οικισμούς, μοναδικούς στο είδος τους,  που αποτελούνται από τα λεγόμενα «σύρματα» τα οποία βρίσκονται σκαμμένα μέσα στους μαλακούς βράχους και παραμένουν ανέπαφα εδώ και αιώνες. Τα μικρά αυτά σπιτάκια είναι κτισμένα ακριβώς πάνω στη θάλασσα και ακτινοβολούν από μακριά με τα έντονα χρώματά τους. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη πόρτα στο μπροστινό μέρος των οικημάτων την οποία άνοιγαν για να τοποθετήσουν οι ψαράδες τις βάρκες τους κατά την διάρκεια του χειμώνα. Aκόμα και σήμερα τα σύρματα μετατρέπονται σε παραθεριστικούς οικισμούς από τους ιδιοκτήτες τους, παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν διαθέτουν ούτε ρεύμα αλλά ούτε και νερό.  Πταίσμα για τους αθεράπευτα φυσιολάτρεις. 

Φύσει καθηλωτική

Ένα ακόμα σπουδαίο χαρακτηριστικό της Μήλου είναι ο μεταλλευτικός της πλούτος  χάρη στον οποίο είναι γνωστή από την αρχαιότητα και αποτελεί τον υπαίτιο όλης της ομορφιά της  δημιουργώντας μία ίριδα λευκόχρυσων αποχρώσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στην ακτογραμμή του νησιού, κάνοντας τις ,περισσότερες από 75 παραλίες που την περιστοιχίζουν, ακόμα πιο ειδυλλιακές. Άλλες προσβάσιμες από την ξηρά και άλλες από την θάλασσα oι ακτές του νησιού μεταφέρουν με ακρίβεια το βασικότερο χαρακτηριστικό της Μήλου, την διαφορετικότητα και την κατατάσσουν στην κορυφή των Κυκλάδων ως το νησί με τις εντυπωσιακότερες παραλίες. Μία από τις διασημότερες, είναι το Σαρακήνικο, και όχι άδικα αφού τα τυρκουάζ νερά του διεισδύουν ανάμεσα στα λευκά διαβρωμένα βράχια δημιουργώντας ένα αλλόκοτο τοπίο που φαντάζει εξωγήινο, σχεδόν σεληνιακό όπως υποστηρίζουν οι ντόπιοι. Τους λάτρεις των εξερευνήσεων και των ‘’επικίνδυνων αποστολών’’ θα δικαιώσουν μεταξύ άλλων , το Τσιγκράδο, ο Παπαφράγκας και το Κλέφτικο. Ενώ όσοι επιθυμούν απέραντες αμμουδιές και ατελείωτο γαλάζιο θα καταφύγουν στη Φυριπλάκα, τη Χιβαδόλιμνη, την Αγίας Κυριακή και την Πλάθιενα. Όποια κι αν επιλέξετε η Μήλος θα σας δικαιώσει και θα σας χαρίσει ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό που η όψη του πάντα θα σας μαγεύει.

Αξίζει να δείτε


Μην παραλείψετε να κάνετε τον περίπλου της Μήλου. Καΐκια και σκάφη θα σας προσφέρουν μία ασυναγώνιστη βόλτα στη σμαραγδένια θάλασσα και θα σας ξεναγήσουν στις απρόσιτες παραλίες και τα μαγευτικά σπήλαια του νησιού. 

Για ένα διαφορετικό δείπνο επιχειρήστε να επισκεφθείτε το Σιρόκο που βρίσκεται στην παραλία του Παλαιχωρίου, εκεί συνηθίζουν να ψήνουν τα φαγητά στην άμμο η οποία αγγίζει τους 150 βαθμούς Κελσίου.


Τips
Για εναλλακτική διαμονή επιχειρήστε να νοικιάσετε ένα σπιτάκι στο Κλήμα, ο ήχος της θάλασσας τα βράδια και ο τρόπος ζωής των ψαράδων θα σας εντάξει βαθιά στη νοοτροπία των νησιωτών και θα νομίζετε πως ταξιδέψατε σε μία άλλη εποχή.

Μην χάσετε το ηλιοβασίλεμα από την πλάκα. Γύρω στο απόγευμα ανεβείτε και καθίστε στη Μέσα Παναγιά, στη Θαλασσίτρα ή στην Κορφιάτισσα για να απολαύσετε το μοναδικό θέαμα.