ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ 
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10΄      
ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ: 10΄     
ΚΟΣΤΟΣ: € 2,80 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Υλικά
500 γρ. σπαγκέτι
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, σε κυβάκια
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
250 γρ. ξύγαλο*(κατά προτίμηση Σητείας)
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι & πιπέρι

*Ξύγαλο: ΠΟΠ λευκό τυρί με αλοιφώδη υφή και υπόξινη γεύση που παρασκευάζεται στην Κρήτη από κατσικίσιο, αιγοπρόβειο ή πρόβειο γάλα.

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα σπαγκέτι και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις μελιτζάνες για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα σπαγκέτι, τα 200 γρ. ξύγαλο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.Σερβίρουμε αμέσως γαρνίροντας κάθε πιάτο με 1 κ.γ. ξύγαλο.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Την επόμενη φορά, αντικαταστήστε τη μελιτζάνα με κολοκυθάκια κομμένα σε κυβάκια, τον μαϊντανό με άνηθο και το ξύγαλο με κατίκι Δομοκού ή με γιαούρτι στραγγιστό.

ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Το ξύγαλο, με τη χαρακτηριστική του οξύτητα, δίνει μια νότα φρεσκάδας, που θα ταιριάξει όμορφα μ’ ένα λευκό ξηρό κρασί, όπως η Σαμαρόπετρα από την Κυρ-Γιάννη ΑΕ, που παντρεύει τον Ροδίτη με το Sauvignon Blanc. Α.Ν.Α.

ΠΗΓΗ: alatikaipiperi.gr