Υλικά 
1½ κιλό βλίτα
3 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες ή 5-6 μικρές, ολόκληρες 
6-7 μικρά ή μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα στη μέση 
75 ml έ.π. ελαιόλαδο 
3 κ.σ. χυμό λεμονιού 
¾ του μάτσου άνηθο, ψιλοκομμένο
200-250 γρ. βρασμένος τόνος (ψαχνό) 
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση 
Καθαρίζουμε τα βλίτα από τα σκληρά κοτσάνια, πετάμε τα κίτρινα φύλλα και τα πλένουμε καλά. Σε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό που βράζει ρίχνουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια και τα βράζουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Ανακατεύουμε ελαφρά, αλατίζουμε και προσθέτουμε τα βλίτα. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 5-10 λεπτά, αποσύρουμε και αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά να κρυώσουν καλά. Σουρώνουμε ή σερβίρουμε με τρυπητή κουτάλα ώστε να φύγουν τα περιττά υγρά. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το λάδι, τον χυμό λεμονιού, τον άνηθο και αλάτι και τα χτυπάμε καλά. Περιχύνουμε τη σαλάτα με το μείγμα και από πάνω τοποθετούμε τον τόνο. Ραντίζουμε με λίγο επιπλέον λάδι, πασπαλίζουμε με πιπέρι και σερβίρουμε.  

TIPS: Η καλύτερη επιλογή για αυτή τη σαλάτα είναι ο φρέσκος τόνος, τον οποίο όμως θα βρείτε στην αγορά το φθινόπωρο, που είναι η εποχή του. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε τόνο Αλοννήσου σε νερό (θα τον βρείτε σε ντέλι και παντοπωλεία) ή τόνο σε κονσέρβα (θα τον βρείτε στα σουπερμάρκετ).  
Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ξίδι αντί για λεμόνι.