Φορμαέλα ψητή με τσάτνεϊ βερίκοκου
Υλικά
8 φέτες τυρί φορμαέλα, 1-1,5 εκ.
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 πρέζα μαύρη ζάχαρη
1 φλ. διάφορα φύλλα φρέσκων μυρωδικών (βασιλικός, θυμάρι, κόλιαντρο, μαϊντανό κ.ά.)
ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΤΝΕΪ ΒΕΡΙΚΟΚΟΥ
1 κ.σ. βούτυρο ή λάδι καρύδας (θα το βρείτε σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα) ή έ.π. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ,
καθαρισμένο και τριμμένο
1 κ.γ. σπόρους μουστάρδας
¾ φλ. αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα
1/3 φλ. μαύρες σταφίδες
¾ φλ. νερό
1/3 φλ. ξίδι από κόκκινο κρασί
¼ φλ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
¾ κ.γ. αλάτι
*Τσάτνεϊ (chutney): Σάλτσες τις οποίες συναντάμε κυρίως στις κουζίνες της Νότιας Ασίας (Ινδία κ.λπ.). Χρησιμοποιούνται για να δώσουν επιπλέον πικάντικη ή καυτερή γεύση στα φαγητά. Βασικά τους υλικά, τα μπαχαρικά, τα φρούτα, τα λαχανικά και το ξίδι.
Εκτέλεση
ΤΣΑΤΝΕΪ ΒΕΡΙΚΟΚΟΥ: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το σκόρδο και το τζίντζερ για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τους σπόρους μουστάρδας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα βερίκοκα, τις σταφίδες, το νερό, το ξίδι, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή) και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά αλλά να παραμείνει ρευστό το τσάτνεϊ. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά.
ΦΟΡΜΑΕΛΑ: Σε ένα ρηχό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε το τυρί για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει καλά και να μαλακώσει εσωτερικά. Πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη και την αφήνουμε 1 λεπτό να λιώσει και να καραμελώσει. Σερβίρουμε αμέσως γαρνίροντας με το τσάτνεϊ και λίγο από το μείγμα των μυρωδικών.