Σουγάνια Λέσβου (κρεμμυδοντολμάδες)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 40΄
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 40΄
ΑΝΑΜΟΝΗ: 15΄
ΚΟΣΤΟΣ: €2,50 η μερίδα
ΣΥΝΤΑΓΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΣΥΝΤΑΓΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Υλικά
1 κιλό μεγάλα κρεμμύδια
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
300 γρ. ρύζι για γεμιστά (καρολίνα ή φάνσι)
300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (από λάπα)
3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη
1 κ.γ. κύμινο, σε σπόρους ή τριμμένο
½ κ.γ. κανέλα
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χαράζουμε (μέχρι τον πυρήνα) κάθετα κατά μήκος από τη μία πλευρά ώστε να αφαιρούμε ένα ένα τα φύλλα μετά το βράσιμο. Σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα ζεματάμε για 4΄-5΄, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10΄-15΄. Βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα.
ΓΕΜΙΣΗ: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια.
ΣΥΝΘΕΣΗ: Γεμίζουμε τα φύλλα ένα ένα βάζοντας περίπου 1 κ.σ. γέμιση (τόση ώστε να κλείνει το άνοιγμα και να τυλίγονται ελαφρώς) στη βάση της μιας πλευράς και τυλίγουμε. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα τοποθετούμε τους ντολμάδες (κυκλικά), περιχύνουμε με το λάδι, προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν και βράζουμε με κλειστό καπάκι σε χαμηλή φωτιά για 40΄.
TIPS: Φροντίστε τα κρεμμύδια να είναι ομοιόμορφα (παρόμοιο σχήμα, παρόμοιο μέγεθος) ώστε οι ντολμάδες να έχουν περίπου ίδιο μέγεθος.
Για να εξοικονομήσετε χρόνο, κρυώστε τα ζεματισμένα κρεμμύδια κάτω από τρεχούμενο νερό και μετά βγάλτε
τα φύλλα.
Τυλίξτε σφιχτά τους ντολμάδες και τοποθετήστε τους στην κατσαρόλα χωρίς να αφήσετε ενδιάμεσα κενά, για να μην ανοίξουν στο βράσιμο.
ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Για αυτή τη συνταγή, που συνδυάζει τη γλύκα του κρεμμυδιού με την οξύτητα της ντομάτας και της φέτας, θα διαλέξουμε ένα ροζέ κρασί, με ελάχιστα υπόξηρη γεύση και εκφραστική μύτη,
από Αγιωργίτικο, όπως ο Ορεινός Ήλιος Ροζέ της εταιρείας Σεμέλη. Α.Ν.Α.