Πουτίγκα με κρέμα τυριού & γλυκό σταφύλι
<p>Με τυρί Philadelphia και εκχύλισμα βανίλιας</p>
ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄
ΒΡΑΣΙΜΟ: 30΄
ΑΝΑΜΟΝΗ: 4 ώρες
ΚΟΣΤΟΣ: €2,50 η μερίδα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
450 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
¾ κούπας λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
¼ κούπας παγωμένο νερό
1 φακελάκι ζελατίνη σε σκόνη
225 γρ. τυρί κρέμα, τύπου Philadelphia
3-4 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας ή ½ λοβός βανίλιας, τα σποράκια
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΣΤΑΦΥΛΙ
1 κιλό σταφύλια της αρεσκείας σας (κατά προτίμηση σουλτανίνα)
½ κιλό λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
1 κούπα νερό
½ κ.γ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
ΚΡΕΜΑ: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά (όχι να βράσει). Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα σιλικόνης. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το παγωμένο νερό και τη ζελατίνη, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε για 2-3 λεπτά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου ½ λεπτό, μέχρι να λιώσει η ζελατίνη και να έχουμε ένα παχύρρευστο μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα στην κρέμα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε την κρέμα τυριού και τη χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για 1-2 λεπτά να αφρατέψει. Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα της κρέμας γάλακτος και τη βανίλια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μοιράζουμε το μείγμα σε 5-6 μικρά ποτήρια και τα αφήνουμε 15-20 λεπτά να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Τα μεταφέρουμε στο ψυγείο και τα αφήνουμε να σφίξουν για τουλάχιστον 2-3 ώρες.
ΓΛΥΚΟ ΣΤΑΦΥΛΙ: Πλένουμε καλά τα σταφύλια και τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι. Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 7-8 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους, τα οποία θα εξατμιστούν ελαφρώς. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα. Βράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει καλά για 15-20 λεπτά. Σερβίρουμε την κρέμα με μια γενναία κουταλιά από το γλυκό σταφύλι.
TIP: Αν σας αρέσει το γλυκό του κουταλιού σταφύλι, φτιάξτε περισσότερη ποσότητα από αυτή που χρειάζεστε για το συγκεκριμένο γλυκό και αποθηκεύστε τη σε αποστειρωμένα βάζα.
ΠΗΓΗ: alatikaipiperi.gr