ΓIA ΠΕΡΙΠΟΥ 35 TEMAXIA
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 45΄      
ΒΡΑΣΙΜΟ: 4΄      
ΨΗΣΙΜΟ: 10΄ - 12΄     
ΑΝΑΜΟΝΗ: 2 ώρες + 15΄    
ΚΟΣΤΟΣ: € 0,30 το τεμάχιο

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΡΕΝΑ ΟΡΟΚΛΟΥ

Υλικά 
350 γρ. αμύγδαλα, με τη φλούδα 
180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (περιεκτικότητα σε κακάο 53%-55%), χοντροκομμένη
2 κ.σ. κακάο
½ κούπα λικέρ πορτοκάλι ή κονιάκ 
1 βαζάκι (350-400 γρ.) υποβρύχιο βανίλια

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στον αέρα). Σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόκολλα, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα ψήνουμε για 10-12 λεπτά. Αποσύρουμε από τον φούρνο και αφήνουμε 10-15 λεπτά να κρυώσουν. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ζεσταίνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (μεταλλικό μπολ εφαρμοσμένο σε κατσαρόλα με νερό που βράζει) και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης ή ξύλινη κουτάλα για 1-2 λεπτά, μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα στο μπολ με τα αμύγδαλα. Προσθέτουμε το κακάο και το λικέρ (ή το κονιάκ) και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Σε ένα ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Πλάθουμε μπαλάκια (διαμέτρου περίπου 4 εκ.) και τα τοποθετούμε στο ταψί. Βάζουμε τα μπαλάκια στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να σφίξουν τελείως και να παγώσουν.
Ζεσταίνουμε το υποβρύχιο σε μπεν μαρί (μεταλλικό μπολ εφαρμοσμένο σε κατσαρόλα με νερό που βράζει) και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης ή ξύλινη κουτάλα για 1-2 λεπτά. Όταν λιώσει και γίνει σαν παχύρρευστο γλάσο, αποσύρουμε από τη φωτιά. Με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μικρό πιρούνι βουτάμε τα μπαλάκια μέσα στο γλάσο ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους και τα τοποθετούμε και πάλι στο ταψί με το αντικολλητικό χαρτί. Τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, να στεγνώσουν και να κρυώσουν καλά. 

TIPS: Δείξτε προσοχή στο ψήσιμο των αμυγδάλων τηρώντας τους ακριβείς χρόνους γιατί αν παραψηθούν θα πικρίσουν. 

Βάλτε τα βενιζελικά σε τάπερ ή μεταλλικό κουτί που κλείνει καλά και διατηρήστε τα στο ψυγείο (τους καλοκαιρινούς μήνες) και εκτός (τους χειμερινούς). 

ΠΗΓΗ: alatikaipiperi.gr