ΓΙΑ 2 ΚΑΡΒΕΛΙΑ (διάμετρος: 25-30 εκ.)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 1 ώρα      
ΨΗΣΙΜΟ: 50΄     
ΑΝΑΜΟΝΗ: 3 ώρες + 15΄    
ΚΟΣΤΟΣ: € 4 η μερίδα
ΣΥΝΤΑΓΗ: ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ

Υλικά 
150 ml ζεστό νερό
1 γρ. ίνες ζαφοράς (κρόκος Κοζάνης)
300 ml πλήρες φρέσκο γάλα 
2 φακελάκια ξερή μαγιά (περίπου 18 γρ.)
6 μεγάλα αβγά, ελαφρά χτυπημένα
150 ml έ.π. ελαιόλαδο & λίγο επιπλέον, για το λάδωμα του μπολ και του ταψιού 
1 κοφτό κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
180 γρ. ώριμη μυζήθρα ή άλλο πρόβειο τυρί, χοντροτριμμένα 
½ κ.γ. αλάτι 
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις & ½ φλ. επιπλέον, για το ζύμωμα 
500 γρ. δυνατό αλεύρι (τύπου 55%) 

Εκτέλεση
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το νερό μαζί με τη ζαφορά και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά να μουλιάσει. Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε καλά το γάλα σε μέτρια φωτιά. Αποσύρουμε λίγο προτού βράσει, το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ, διαλύουμε μέσα τη μαγιά και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά. Στο μπολ με τη μαγιά ρίχνουμε τη ζαφορά, το νερό, τα αβγά, το λάδι, το μοσχοκάρυδο, το τυρί και το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τμηματικά τα άλευρα (εναλλάξ) και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ώστε να αναμειχθούν τα υλικά. Μόλις δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη, μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε δυνατά για 10-15 λεπτά, προσθέτοντας λίγο ακόμη αλεύρι, αν χρειάζεται, μέχρι να γίνει λεία. Λαδώνουμε καλά το μπολ και την ξαναβάζουμε μέσα γυρίζοντάς την ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές. Σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο ταψί (ή δύο χωριστά ταψιά), χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσες μπάλες και τους δίνουμε στρογγυλό σχήμα (διάμετρος: 20-25 εκ.), τις τοποθετούμε στα δύο άκρα του ταψιού, σκεπάζουμε και πάλι με πετσέτα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 45 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C (στον αέρα). Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Αποσύρουμε, αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 15 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε. 

ΠΗΓΗ: alatikaipiperi.gr