ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ (1 στρογγυλή φόρμα ή 1 ταψί διαμέτρου 23-25 εκ.)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄      
ΨΗΣΙΜΟ: 40΄ - 45΄     
ΑΝΑΜΟΝΗ: 1 ώρα      
ΚΟΣΤΟΣ: € 0,90 η μερίδα
ΣΥΝΤΑΓΗ: ΡΕΝΑ ΟΡΟΚΛΟΥ

Υλικά
Για το κέικ
1 κούπα μαύρη μπίρα (τύπου stout) 
250 γρ. βούτυρο αγελάδος (ή μαργαρίνη) + 1-2 κ.σ. λιωμένο για το άλειμμα της φόρμας 
100 γρ. κακάο + λίγο επιπλέον για το πασπάλισμα
400 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική 
140 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 
2 αβγά
½ λοβός βανίλιας, τα σποράκια ή 2-3 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μαγειρική σόδα

Για το γλάσο
150 γρ. τυρί κρέμα, τύπου Philadelphia 
1 κούπα ζάχαρη άχνη 
½ κούπα κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
2-3 κ.σ. λικέρ κρέμα, τύπου Baileys (Irish Cream)

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (στον αέρα). Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την μπίρα και το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Ρίχνουμε το κακάο και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσουν και να ενωθούν με το υπόλοιπο μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να χλιάνει. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γιαούρτι και τα αβγά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τη βανίλια και χτυπάμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Μεταφέρουμε το μείγμα των αβγών στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα δύο μείγματα. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και τη σόδα. Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε καλά μια στρογγυλή φόρμα κέικ ή ταψί διαμέτρου 23-25 εκ. και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να ψηθεί αλλά να παραμείνει ελαφρώς υγρό στο κέντρο. Για να το ελέγξουμε, τρυπάμε με τη λάμα ενός μαχαιριού μέχρι το κέντρο. Αν βγει στεγνή, είναι έτοιμο. Αν όχι, ψήνουμε 5 λεπτά ακόμη και ελέγχουμε ξανά. Αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα και το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.

Γλάσο: Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, να αφρατέψει. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κρέμα και το λικέρ. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Με μια σπάτουλα ή μεγάλο κουτάλι απλώνουμε το μείγμα πάνω στο κέικ, πασπαλίζουμε με λίγο κακάο και σερβίρουμε.