Η Μπαγκέτα γιορτάζει 220 χρόνια επίσημης αναγνώρισης
<p>Μπαγκέτα, η λεπτή, αφράτη και μακρόστενη φραντζόλα ψωμιού που χρησιμοποιείται συχνά για σάντουιτς έχει γενέθλια, και η Google αφιερώνει το Doodle της στην 22η επέτειο ττης επίσημης αναγνώρισής της</p>
Mπορεί όλοι μκας να τρώμε ή να έχουμε δοκιμάσει μπαγκέτα, υπάρχουν όμως πράγματα που σίγουρα δεν γνωρίζουμε για αυτήν.
Η μπαγκέτα αποτελεί επιστήμη στη Γαλλία! Υπάρχουν περισσότερες από 26.000 Boulangeries σε όλη τη Γαλλία όπου μπορεί κανείς να βρει από μπαγκέτες και κρουασάν, μέχρι τάρτες και δεκάδες άλλους αχνιστούς ή και όχι πειρασμούς.
Η παράδοση θέλει τους Γάλλους να κρατούν τις μπαγκέτες κάτω από την μασχάλη τους και μάλιστα χωρίς να τις έχουν πρώτα συσκευάσει. Η νέα γενιά όπως είναι λογικό κάτι τέτοιο το αρνείται κατηγορηματικά, ωστόσο αν τύχει και δείτε την συγκεκριμένη εικόνα μην ξαφνιαστείτε.
Μια “σωστή” μπαγκέτα έχει μήκος 55-65 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 250-300 γραμμάρια. Περιέχει 18 γραμμάτια αλάτι και φτιάχνεται με 1 κιλό αλεύρι.
Σύμφωνα με την παράδοση ο Ναπολέων ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ζήτησε η μπαγκέτα του να είναι μακριά σε μήκος και αυτό για να μπορούν εύκολα οι στρατιώτες του να την μεταφέρουν στις μεγάλες τσέπες του παντελονιού τους!
Μπορείς εύκολα να φτιάξεις τη δική σου μπαγκέτα
Τι θα έλεγες αν το σπίτι σου μύριζε σαν καλός παριζιάνικος φούρνος; Δεν είναι και πολύ δύσκολο να φτιάξεις από μόνη σου, αφράτη νόστιμη μπαγκέτα.
Συστατικά
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
2,5 φλιτζάνια αλεύρι
1 κ.σ ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1,5 κ.γ ξηρή μαγιά
1 κρόκο αυγού
1 κ.σ έξτρα νερό
Σουσάμι
Τρόπος μαγειρέματος
1 Ανακάτεψε τα στεγνά σου υλικα. Τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αλεύρι σε ένα μπολ.
2 Άνοιξε ένα βαθύ άνοιγμα στο κέντρο του μείγματος και ρίξε το χλιαρό νερό.
3 Ζύμωσε για 15 λεπτά μέχρι η ζύμη να είναι λεία και να μην κολλάει στα χέρια.
4 Βάλε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ. Συμπλήρωσε με λίγο λάδι γύρω από τη ζύμη, σκέπασε και άσε για 30 περίπου λεπτά (ή μέχρι να διπλασιαστεί)
5 Σε αλευρωμένο ρηχό ταψί πλάσε 2 μπαγκέτες, όσο πιο λεπτές μπορείς (όχι πολύ να μην ξεραθούν). Πίεζε την ζύμη πολύ ελαφρά να μην μείνει αέρας μέσα σε αυτή