Χυλοπίτες στιγμής με σαλάμι και ντομάτα
<p>Σήμερα σας προτείνουμε μια συνταγή εύκολη, και πολύ γευστική και κυρίως με γρήγορη εκτέλεση αλλά καταπληκτικά αποτελέσματα</p>
Προετοιμασία: 10ʹ μαγείρεμα: 15ʹ
Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. χυλοπίτες
3/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
200 γρ. σαλάμι αέρος ή μπίρας, σε κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
3 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
4-5 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
2 κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης ή 1 κ.γ. ξερή (ή μερικά φυλλαράκια φρέσκου ή ξερού φασκόμηλου)
1 κ.γ. ζάχαρη
κρητική μυζήθρα, ξερή ή κεφαλοτύρι, τριμμένα
Εκτέλεση
Βράζουμε πολύ προσεκτικά τις χυλοπίτες, ίσα-ίσα να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν. Συνήθως οι χυλοπίτες δεν θέλουν πάνω από 4 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και τις ανακατεύουμε με μια κουταλιά λάδι στο σουρωτήρι για να μην κολλήσουν.
Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το σαλάμι με το σκόρδο για 1-2 λεπτά.
Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο, τον πελτέ, τις λιαστές ντομάτες, το φασκόμηλο ή τη ρίγανη και τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15 λεπτά.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τις χυλοπίτες. Τις ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό και σερβίρουμε με ξερή κρητική μυζήθρα ή κεφαλοτύρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tips
Παστό χοιρινό, σύγκλινο ή απάκι σε μπουκίτσες μπορούν να αντικαταστήσουν το σαλάμι.
Για πιο πικάντικη γεύση, προσθέστε 1 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα και 1 κ.γ. κάππαρη.
Αν στο πακέτο με τις χυλοπίτες δεν αναγράφονται οδηγίες, καλύτερα να είμαστε από πάνω τους, γιατί μέσα σε ελάχιστα λεπτά μπορεί να λιώσουν.