Φτιάξε την πιο νόστιμη φασολάδα, λευκή ή κοκκινη
<p>Σήμερα η μέρα θέλει φασολάδα, που είναι από τα αγαπημένα πιάτα των Ελλήνων και βασικό κομμάτι της κλασικής, ελληνικής διατροφής </p>
Ο καιρός είναι ιδανικός για να θυμηθείς το πιο χαρακτηριστικό φαγητό με όσπρια της ελληνικής κουζίνας!
Ανήκει σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και παραδοσιακά πιάτα στην ελληνική, αλλά και γενικότερα τη μεσογειακή κουζίνα.
Η φασολάδα χαρακτηρίστηκε και εθνικό μας φαγητό, όταν πριν από πολλά χρόνια (κάποιες πληροφορίες τοποθετούν την ημερομηνία κατά τη δικτατορία του Μεταξά) τα φασόλια ήταν η βασική τροφή για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν είχε τη δυνατότητα να αγοράσει κρέας.
Τα φασόλια λοιπόν έγιναν τα αγαπημένα των Ελλήνων και εξακολουθούν να είναι βασικό κομμάτι της κλασικής, ελληνικής διατροφής προσφέροντας πολύτιμα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία.
Τα συναντάμε σε όλους σχεδόν τους λαούς της Μεσογείου με διάφορες παραλλαγές, όπως στο Μαρόκο, στην Τουρκία, αλλά και στη Νότια Γαλλία (το διάσημο κασουλέ). Η καταγωγή όμως του φασολιού έρχεται από πολύ μακριά και συγκεκριμένα από την Αμερική, όπου και καλλιεργήθηκε από τους Αζτέκους χιλιάδες χρόνια πριν.
Με αυτό το μικρό ιστορικό του πολύτιμου φασολιού - που διαβάσαμε πως κάποτε η Αικατερίνη των Μεδίκων, βασίλισσα της Γαλλίας, το συμπεριέλαβε μεταξύ των πλούτων της μαζί με τα μαργαριτάρια και τα πετράδια, φτάνουμε στο δια ταύτα. Δηλαδή, τη μαγειρική.
Η κλασική φασολάδα γίνεται με ντομάτα και καρότο. Εμείς όμως σου προτείνουμε και τη λευκή της εκδοχή ..
Γιατί αν θυμάσαι τη γιαγιά, σήμερα είναι Τετάρτη και το μενού έχει.... ΟΣΠΡΙΑ!
Φασολάδα λευκή σε σούπα
Μια πρωτότυπη συνταγή για την αγαπημένη μας φασολάδα, σε λευκή σούπα με κόκκινη καυτερή πιπεριά μάς προτείνει το Άλτις. Θα εκπλήξει όλους όσους αγαπούν την κλασική φασολάδα και είναι ιδανική για τις πιο κρύες ημέρες του χρόνου.
Υλικά:
2 κούπες φασόλια ξερά άσπρα
1 μεγάλο κρεμμύδι
λίγο σέλινο
1/2 ποτήρι του κρασιού Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
λίγο μπούκοβο
αλάτι - πιπέρι
Οδηγίες Μαγειρέματος
1. Μουσκεύουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ και την επόμενη μέρα τα βάζουμε να πάρουν έναν χόχλο και τα ξεζουμώνουμε
2. Γεμίζουμε μέχρι πάνω την κατσαρόλα με νερό και ρίχνουμε μέσα τα φασόλια, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σέλινο
3. Βάζουμε να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
4. Μόλις το νερό φτάσει στη μέση της κατσαρόλας, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, λάδι, μπούκοβο και συνεχίζουμε τον βρασμό μέχρι να χυλώσει..
Χυλωμένη φασολάδα
Μην σας παραπλανεί το όνομά της! Αυτή η φασολάδα είναι απλά τέλεια!
Υλικά συνταγής
500 γρ. μέτρια ξερά φασόλια
3 καρότα κομμένα σε μικρά καρέ
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κλωνάρια σέλερι, με τα πράσινα φύλλα τους ψιλοκομμένα
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γλ. μπούκοβο (προαιρετικά)
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό να τα σκεπάζει.
Τα αφήνουμε να βράσουν για 35΄-40΄, να μισομαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά.
Βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο (από το συνολικό) σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι.
Τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν.
Τα αφήνουμε για 2΄-3΄ σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.
Ρίχνουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και συμπληρώνουμε βραστό νερό να καλύπτει τα υλικά και να εξέχει από πάνω 2-3 δάχτυλα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη φασολάδα για 30΄-35΄.
Τότε αλατοπιπερώνουμε κι αν θέλουμε προσθέτουμε το μπούκοβο.
Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αφενός γιατί είναι πιο υγιεινό (το λάδι κρατάει όλες τις βιταμίνες του) και πιο γευστικό, αφετέρου γιατί αυτός είναι ένας τρόπος για να χυλώσουν τα όσπρια.
Αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει για ακόμα λίγα λεπτά, μέχρι να χυλώσουν καλά τα φασόλια και το ζουμί τους να μοιάζει με πυκνή σάλτσα.
Σερβίρουμε τη φασολάδα αχνιστή, με ελιές και ταραμοσαλάτα.
Mερίδες: 5
Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 40 λεπτά