Αυτός ο Έλληνας φτιάχνει το πιο ακριβό υλικό στον κόσμο!
<p>Από εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τον Έλληνα Dr Κυριάκο Πορφυράκη παράγεται το πιο ακριβό υλικό στον κόσμο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το κάθε γραμμάριο κοστολογείται 100 λίρες!</p>
Το endohedral fullerenes, ένα "κλουβί" από άτομα άνθρακα που περιέχει άτομα αζώτου, χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του πιο ακριβούς συστήματος χρονομέτρησης στον κόσμο. Για την παραγωγή ενός μικρού και φορητού ατομικού ρολογιού που θα μπορούσε να τρέψει το σύστημα πλοήγησης για αυτοκίνητα χωρίς οδηγό να λειτουργεί με ακρίβεια 1 mm.
Ατομικό ρολόι ονομάζεται η διάταξη μέτρησης χρόνου που προσφέρει την υψηλότερη μέχρι σήμερα διαθέσιμη ακρίβεια μέτρησης. Τα ατομικά ρολόγια χρησιμοποιούνται από εθνικούς οργανισμούς προτύπων ως πρωτογενή πρότυπα για τον καθορισμό του Διεθνούς ατομικού χρόνου και τον συγχρονισμό ρολογιών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, τον έλεγχο συχνότητας τηλεοπτικών σταθμών και τη λειτουργία συστημάτων GPS (Global Positioning System).
Πίσω από το "endohedral fullerenes" βρίσκεται ο Dr Κυριάκος Πορφυράκης που ασχολείται με την παραγωγή του υλικού από το 2001. "Σκεφτείτε ένα ατομικό ρολόι μινιατούρα που μπορούσατε να το έχετε στο κινητό σας. Αυτή είναι η επόμενη επανάσταση για τα κινητά", σημείωσε. Το fullerene, που είναι γνωστό και ως "Bucky-ball" λόγω του σφαιρικού σχήματός του, αποτελείται από 60 άτομα άνθρακα. Πρόσφατα πωλήθηκαν τα πρώτα 200mcg του υλικού για 22.000 λίρες. "Αυτό το endohedral fullerene θα μπορούσε να λειτουργεί σε τσιπ και να ενσωματωθεί στο κινητό σας τηλέφωνο", σημείωσε ο διευθυντής του Oxford Technology SEIS fund Lucius Cary, όπως αναφερει η Τelegraph.
"Θα υπάρξουν πολλές εφαρμογές για αυτή την τεχνολογία. Το πιο προφανές είναι για τον έλεγχο των αυτόνομων οχημάτων. Αν δύο αυτοκίνητα έρχονται το ένα προς το άλλο σε επαρχιακό δρόμο, γνωρίζοντας που βρίσκονται με χρονική απόσταση 2 λεπτών δεν είναι αρκετό, ενώ γνωρίζοντας τη θέση τους κατά 1mm είναι".