Ο χρόνος προκαλεί αλλοιώσεις στον εγκέφαλο και τις πνευματικές ικανότητες.

Είναι σημαντικό επομένως για όποιον θέλει να προστατέψει τον εγκέφαλό του, να τον εξασκεί συστηματικά μέσω πνευματικής άσκησης, σωματικής άσκησης αλλά και μιας προσεγμένης διατροφής, πλούσιας σε βιταμίνες και ιδιαίτερα σε φολικό οξύ.

Παράλληλα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει να αποφεύγεται το νυχτερινό τσιμπολόγημα.

Όταν κάποιος τρώει αργά τη νύχτα και μετά πέφτει για ύπνο, βλάπτει τον εγκέφαλό του και κυρίως τη μνήμη του.

Είναι ήδη γνωστό ότι το να τρώμε αργά το βράδυ κάνει κακό στην υγεία μας, αυξάνοντας τις πιθανότητες για παχυσαρκία αλλά και για σακχαρώδη διαβήτη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες όμως, τα μεταμεσονύχτια σνακ, αλλά και ό,τι τρώει κάποιος αργά τη νύχτα, με αποτέλεσμα η πέψη να συντελείται στη διάρκεια του ύπνου, βλάπτει και τον εγκέφαλό του και πιο συγκεκριμένα την περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος και σχετίζεται με τη μνήμη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έκαναν πειράματα σε ποντίκια και βρήκαν ότι όσα έτρωγαν αργά και μετά κοιμόντουσαν είχαν μεγαλύτερη δυσκολία να ανακαλέσουν στη μνήμη τους το γεγονός ότι είχαν υποστεί την προηγούμενη ένα ελαφρύ ηλεκτροσόκ. Αντίθετα, όσα έτρωγαν στη διάρκεια της ημέρας έδειχναν δείγματα φόβου όταν ξαναβρίσκονταν στο συγκεκριμένο σημείο.

Επιπλέον οι ερευνητές παρατήρησαν ότι είχε επηρεαστεί γενικότερα η μνήμη των ποντικιών που έτρωγαν το βράδυ και όχι μόνο η πρόσφατη.