Η βρετανική εφημερίδα Independent δημοσίευσε μια λίστα με τα τρόφιμα που υποτίθεται ότι είναι υγιεινά αλλά ουσιαστικά τις μαγικές τους ιδιότητες τις οφείλουν στους διαφημιστές. Αυτές είναι:

Smoothies φρούτων
Το γεγονός ότι παρασκευάζονται από πολλά φρούτα δεν τα κάνει υγιεινά. Ενα μεγάλο ποτήρι με 425 γραμμάρια smoothie έχει 290 θερμίδες, 68 γραμμάρια υδατανθράκων και 57 γραμμάρια ζάχαρης, στην στιγμή που το ίδιο ποτήρι με αναψυκτικό τύπου Cola περιέχει 44 γραμμάρια ζάχαρης.

Δημητριακά
Ενα πρωινό με δημητριακά πλούσια σε πρωτεΐνες θεωρείται «ισορροπημένη διατροφή». Ομως μια κούπα συμπληρώματος με βάση το καλαμπόκι έχει 160 θερμίδες, 4 γραμμάρια λίπους, 13 γραμμάρια ζάχαρης, 29 γραμμάρια υδατανθράκων και τουλάχιστον 3 γραμμάρια πρωτεΐνης. Οπως προειδοποιούν οι διαιτολόγοι, μια δίαιτα με υψηλά ποσοστά ζάχαρης και χαμηλά ποσοστά πρωτεΐνης δεν είναι ό,τι καλύτερο για να αρχίσει ένα παιδί τη μέρα του στο σχολείο καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι και να του στερήσει πηγές ενέργειας.

Ενεργειακά ποτά
Οπως επισημαίνουν οι διαιτολόγοι, είναι λανθασμένη η άποψη ότι χρειαζόμαστε αυξημένα ποσοστά ζάχαρης και νερού για αναπλήρωση μετά από μια εντατική προπόνηση στο γυμναστήριο. Οι ειδικοί προτείνουν η αναπλήρωση να περιλαμβάνει νερό και 20 γραμμάρια πρωτεΐνης που όπως έχει αποδειχθεί συμβάλει στην αποκατάσταση της μυικής μάζας.

Εμφιαλωμένο νερό
Οι περισσότεροι καταναλωτές πιστεύουν ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι πιο καθαρό και υγιεινό σε σχέση με το νερό από τη βρύση, πεποίθηση που διαμορφώθηκε από τις αμερικανικές εταιρίες εμφιάλωσης αναψυκτικών και διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο. Παγκοσμίως ξοδεύονται περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για αγορά εμφιαλωμένου νερού. Μάλιστα στις ΗΠΑ οι καταναλωτές ξοδεύουν πολύ περισσότερο για την προμήθεια εμφιαλωμένου νερού απ' ότι για μπύρα ή γάλα.

Στοματικό διάλυμα
Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι γαργάρες με στοματικό διάλυμα είναι η καλύτερη εναλλακτική από την χρήση οδοντικού νήματος. Η άποψη αυτή διαμορφώθηκε μέσα από μια τηλεοπτική διαφήμιση για πασίγνωστο στοματικό διάλυμα, η οποία ανέφερε ότι το συγκεκριμένο προϊόν λειτουργεί ακριβώς όπως το οδοντικό νήμα. Μάλιστα η διαφήμιση επικαλείτο σχετική επιστημονική έρευνα. Το 2004 οργανώσεις καταναλωτών κατέθεσαν αγωγή κατά της συγκεκριμένης βιομηχανίας και στην ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε περίτρανα ότι όχι μόνο ο ισχυρισμός ήταν ψευδής αλλά και ότι την «επιστημονική έρευνα» που επικαλείτο η διαφήμιση την είχε χρηματοδοτήσει η εταιρία που παρήγαγε το συγκεκριμένο διάλυμα.

Νερό καρύδας
Οι καταναλωτές πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο «ποτό» μπορεί να βοηθήσει στα πάντα, από την απλή απώλεια υγρών μετά την προπόνηση έως στην θεραπεία από καρκινικούς όγκους. Αυτός είναι ακόμη ένας μύθος που έπλασαν τρεις συγκεκριμένες εταιρίες, οι οποίες θέλησαν να προωθήσουν το προϊόν τους, επιστρατεύοντας μάλιστα και διασημότητες όπως η Rihanna.

Τρόφιμα «χαμηλά σε λιπαρά»
Εδώ και δεκαετίες, οι καταναλωτές πιστεύουν ότι αυτή η κατηγορία τροφίμων βοηθά στην γενικότερη υγεία και στην απώλεια βάρους. Σε μια δοκιμή που διήρκεσε 8 χρόνια και πήραν μέρος 50.000 γυναίκες αποδείχθηκε ότι αυτή η θεωρία δεν έχει βάση. Οι μισές από τις γυναίκες μπήκαν σε δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, όχι μόνο δεν έχασαν βάρος, αλλά και δεν κατάφεραν να μειώσουν τους κινδύνους από την εκδήλωση καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, ή καρδιακών παθήσεων.

Φυστικοβούτυρο και υποκατάστατο μαρμελάδας
Το δημοφιλές αυτό κολατσιό για παιδιά στις ΗΠΑ, που τείνει να εξαπλωθεί και στην Ευρώπη, δεν έχει αποδειχθεί και τόσο υγιεινό. Το φυστικοβούτυρο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και το ζελέ (υποκατάστατο της μαρμελάδας) έχει μεγάλα ποσοστά σακχάρων. Οταν μάλιστα αυτά τα δύο προϊόντα μπαίνουν ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού και γίνονται σάντουιτς, όπως συνηθίζουν να κάνουν οι αμερικανίδες μητέρες, τα παιδιά τρώνε με λίγες μπουκιές 20 γραμμάρια ζάχαρη, 14 γραμμάρια λίπους και 400 θερμίδες.

Προϊόντα «χωρίς γλουτένη»
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η γλουτένη – μια πρωτεΐνη που συναντάται στα δημητριακά - είναι επιβλαβής για τον οργανισμό, και ότι τα προϊόντα με την ετικέτα «χωρίς γλουτένη» είναι υγιεινά. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως είναι ότι μόνο το 1% του πληθυσμού υποφέρει από μια διαταραχή που προκαλεί δυσανεξία στη γλουτένη και ότι, τόσες και τόσες γενιές ανθρώπων χιλιάδες χρόνια τώρα έτρωγαν γλουτένη με το ψωμί τους χωρίς αυτή να τους προκαλεί επιπτώσεις στην υγεία τους.

Μούσλι
Ακόμη ένα προϊόν το οποίο μέσω της διαφήμισης έγινε «υγιεινό». Ωστόσο το προϊόν δεν θεωρείται και τόσο αθώο από τους διαιτολόγους καθώς μια κούπα μούσλι έχει 600 θερμίδες, δηλαδή όσο δύο σάντουιτς με γαλοπούλα και τέσσερις μπάρες δημητριακών.

Πολυβιταμίνες
Περίπου ένας στους 2 αμερικανούς καθημερινά παίρνει πολυβιταμινούχα συμπληρώματα. Ωστόσο εδώ και δεκαετίες δεν έχει αποδειχθεί επιστημ,ονικά ότι η λήψη χαπιών με βιταμίνες βοηθά στην βελτίωση της υγείας. Οι διαιτολόγοι δεν ισχυρίζονται ότι τα συμπληρώματα είναι περιττά αφού, αναλόγως με την διατροφή, ενδεχομένως να χρειάζεται κάποιο συμπλήρωμα, κυρίως με βιταμίνες Α, C και E .

Παράγωγα αυγών
Εδώ και δεκαετίες οι καταναλωτές πιστεύουν ότι τα αυγά είναι κακά για την υγεία μας, λόγω των αυξημένων επιπέδων χοληστερίνης. Οι διαιτολόγοι λένε ότι η κατανάλωση αυγών δεν αυξάνει την χοληστερίνη στο αίμα. Γιατί έχει επικρατήσει αυτή η άποψη; Ολα ξεκίνησαν από ένα πείραμα που είχε γίνει στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές έδιναν σε κουνέλια ποσότητες αυγών και μετά διαπίστωσαν αυξημένη περιεκτικότητα χοληστερίνης στο αίμα τους. Ομως τα κουνέλια δεν είναι σαρκοβόρα και δεν τρώνε ούτε ζωικά παράγωγα όπως αυγά με συνέπεια να μην μπορούν να αφομοιώσουν τις μεγάλες ποσότητες χοληστερίνης, που τα ανάγκαζαν να τρώνε.